Nästa fredag, den 20:e september, är det dags för den nya årgången av Gaja´s Sito Moresco. Sito Moresco är ett av Gaja´s så kallade instegsviner för Piemonte rangen, vars första årgång var 1991. Druvorna till detta vin kommer från Pajorè i Treiso (Barbaresco) och Serralunga d’Alba (Barolo). Nebbiolo och barbera jäser separat och blandas innan de, för 2022, fått ligga på ekfat i 6-8 månader. Med kommande lanseringen i åtanke så presenterar vi här ett urval tidigare provade årgångar från 2006 till 2021.
2022 av Gaja Sito Moresco kommer presenteras här på LivetsGoda.se nästa vecka, inför lanseringen.
Ett urval av tidigare provade årgångar av Gaja Sito Moresco
Gaja Sito Moresco 2021, 93
Sito Moresco tar oss på ett alldeles förtjusande vis ner till det böljande Piemonte. Det vill på ett oemotståndligt charmigt sätt visa upp sina hemtrakter och rötter för oss. Vinet vill förföra med stolthet och omedelbarhet. Det finns en strukturell klarhet och avväpnande kraft i ungdomligheten som fångar in oss idag, men samtidigt med en grund som även borgar för en längre tids vänskap. Blenden med nebbiolo och barbera i årgången är rödsprängd och vital i sin pigga körsbär- och hallonfruktighet, fostrat i ett bördigt minerat landskap, vilket sätter avtryck i vinet med både ljusare och stenig nerv såsom mörkare djup. Salvia, vit blommighet och rosmarin ger den vegetala vinklingen, tanninerna är förtjusande med sina kalkiga dragningar och ger vinet bra driv och stöttning, med bevarad ödmjukhet. Det nalkas även en Piemonte skymning med höstfuktiga lövblad en bit in i bekantskapen som skapar emotionella avtryck. Det är spirituellt och dansant, med stil, substans och klass.
Gaja Sito Moresco 2020, 93
Fria händer för Gajafamiljen i det här Langhe-vinet, där blenden är jämnt fördelat mellan nebbiolo och barbera. Merlot har tidigare varit en part men druvan vilar i årgången, och kanske också för gott. Det är vilket som en förförisk mogen akt där smeksamt steniga tanniner driver lakritsnotade körsbär, mörka hallon och jordgubbar. Rosmarin och viol liksom viss basilika luftas i det vegetala och från den mineraliska grunden ljusare lyster i form av citrus av mer orange känning. I avslutet söttorkade tobakstoner och en briljant källarkänsla. Ett vin som klockar in med rik och omedelbar känsla i vardagens vinbestyr.
Gaja Sito Moresco 2019, 93
Ursprungstydligt och snyggt vin med en lika snygg blend av nebbiolo, barbera och merlot från Gajas vingårdar i Barolo och Barbaresco. Lever i gränslandet mellan ljus och mörk bärfruktighet med lätt maritimt sältade fuktiga höstlöv, tobak- och örtdrag. Har en attraktiv uppsluppen och transparent attityd men samtidigt ett stadigt mineraliskt kynne och markerande tannindriv.
Gaja Sito Moresco 2018, 93
Behöver lite tid i glaset för att lossna, men när det så gör sitter allt där det ska. En viss fuktigare tobakston kan skönjas i den mörkt mogna körsbärs- och cassis frukten i denna årgång vilket servar vinet väl och ger ett djupare avtryck i ursprunget. Blommiga örtvindar med viol och lakrits i seglen, tanninerna är eleganta i motståndet och frukten suger sig fast ypperligt i gom i tredje inseglet. Stark och rik årgång med fast inbjudande handslag och en lagringsårgång såväl som intag i dag.
Gaja Sito Moresco 2017, 90
Pang i nosen och vi har utan tvekan landat i Piemonte. Här råder det inga tveksamheter om ursprung eller annat hokus pokus. Blommiga örtvindar med viol och lakrits i seglen. Tanninerna är elegant strama och av det transparenta slaget, fyllda med frukt och som alltid ger den mineraliska grundpelaren en ljus nyans i bärigheten och inte minst en sensitiv hållning i kraft och struktur. En mörkare försiktig bärsötma som smyger fram ger en förförisk kick – allt är utsökt!
Blenden i årgången lyder 50% nebbiolo som kommer från Gajas vingårdar i Barbaresco och/eller Barolo, det varierar från årgång till årgång. Sedan har vi 40% barbera som skördas från en vingård belägen vid sidan av toppvinerna Costa Russi, Sori Tildin och Sori San Lorenzo i Barbaresco. Till sist har vi 10% merlot som kommer från en vingård i Barbaresco.
Druvorna jäses i separata ståltankar och genomgår malolaktisk jäsning i ekfat. Därefter blendas vinerna och får sedan en slutlagring på 12 månader i använda fat
Gaja Sito Moresco 2016, 91
(Provat av Ulrika Karlsson) Ännu purungt med rejäl strävhet och livlig syra. Inslag av bigarråer, blåbär och svarta vinbär samsas med rejäla doningar fat. Läder, mylla och mörk choklad kantas av kryddpeppar och lavendel. Syrlig och lång finish.
Gaja Sito Moresco 2015, 91
Lite ung och busig med markerade fat och som behöver öppna sig lite i glas/karaff. Skogshallon, lingon och viol visar sig i aromatiska nyanser tillsammans med toner av mogna körsbär med spänst, läder, lavendel och pinjeört där den mineraliska grunden ger bra centrifugering. Utöver detta får vi även en viss pepparkrydda, nejlikor och faktiskt växer en svag citronhinna över rödbärigheten i avslutet. Det här känns inte som en toppårgång i vinet, men det är gott nog…
Gaja Sito Moresco 2014, 90
(Provat av Ulrika Karlsson) Blandningen av nebbiolo, merlot och cabernet sauvignon blir till mustigt men med viss rondör. Aromatiskt av färska örter, bigarråer och torkade blommor blandas med läder, ceder och stall i anmärkningsvärd balans. Fräscht, ungt och lite busigt, lagras med fördel.
Gaja Sito Moresco 2011, 93
(Provat av Anders Melldén) Ännu ganska återhållen doft med körsbär, viol och lite salmiak. Rik, samtidigt snyggt uppstramad smak i ungdomligt syrarik stil. Lagra ytterligare ett par år.
Gaja Sito Moresco 2010, 92
(Provat av Anders Melldén) Ganska stram, småfatig doft med antydan till viol, hallon och pomerans. God och snyggt stram smak med påtaglig strävhet, varmkryddighet och lång pomeranssyra som ännu känns ung men mycket potent.
Gaja Sito Moresco 2009, 90
(Provat av Ulrika Karlsson) Välgjort och druvblandat av nebbiolo, merlot och cabernet sauvignon i lika delar, ett stort vin fyllt av massiv frukt och rejält med ek från den årslånga lagringen i franska fat. Blå plommon, björnbär, körvel och torkade kryddor dominerar därtill en hel del kaffe, kakao och aningen parfym i avslutningen. Ett nyanserat vin från en av Italiens främsta vinhus, Angelo Gaja har de senaste decennierna varit drivande i utvecklingen av Piemontes viner. Ett tips är att köpa flera flaskor, vinet gynnas av ytterligare några års lagring.
Gaja Sito Moresco 2008, 94
(Provat av Anders Melldén) Ganska återhållen doft i skönt ungdomlig stil. Läckert hallonfruktig smak med inbjudande mockatoner. Lång och lagringsduglig.
Gaja Sito Moresco 2006, 92
(Provat av Anders Melldén) Mustig och smakrik med den rejäla strävheten maskerad av läcker körsbärsfrukt. Bra syra som ger mersmak. Lång och lagringsduglig.