- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Galatea investerar stort i Sigtuna Brygghus samt S:t Eriks Bryggeri

Den svenska mikrobryggeritrenden startade för drygt 15 år sedan vilket är sent ur ett internationellt perspektiv. Utvecklingen i Sverige har dock gått i rekordfart och flera mikrobryggerier håller idag en så hög klass att svenska bryggare nu bjuds in till samarbeten med världseliten. Samtidigt är det internationella intresset för att importera svenskt craftöl större än någonsin. Galatea som är huvudägare av Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri satsar nu 10 miljoner för att fyrdubbla kapaciteten från 1,2 miljoner liter till 5 miljoner liter årligen. – Vi har förfrågningar från länder i hela världen som vill börja sälja våra öl, säger Torbjörn Sundvall, VD för Galatea Spirits AB som äger S:t Eriks Bryggeri och merparten av Sigtuna Brygghus. Vi har redan börjat exportera till Finland och Kanada men klarar i dagsläget inte av fler marknader då vår bryggkapacitet inte ens räcker till den svenska efterfrågan. Den nya investeringen ökar produktionen stegvis under en treårsperiod och redan till våren planerar vi att inleda en USA-export. Flera av världens främsta bryggerier står också bokstavligen i kö för att få samarbeta med Sigtuna Brygghus och S:t Eriks bryggare. Shepherd Neame grundades 1698 och är Englands äldsta aktiva bryggeri. När de för första gången i sin 300-åriga historia genomförde ett bryggsamarbete utanför sina egna lokaler föll valet på Emil Lindén och Sigtuna Brygghus. Jessica Heidrich på S:t Eriks har sedan tidigare ett uppmärksammat samarbete med kocken och krögaren Mathias Dahlgren. Under hösten har hon även bryggt med både Luke Nicholas från mikrobryggeriet Epic i Nya Zeeland samt med Rob Lowatt på Thornbridge i England. – Bryggsamarbeten handlar inte om att producera stora kvantiteter utan om kunskapsutbyte och att få leva ut en gemensam passion, säger Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri. Det skapar också möjligheter för mig att få visa vilka bryggerier som jag uppskattar och inspireras av. Det ska finnas en brewmance mellan bryggarna för att ett samarbete ska bli riktigt bra.