Gamla Stans Bryggeri grundades 1995 av affärsmannen Jan Stenbeck och var den första bryggpuben i Sverige. Verksamheten blev rikskänd genom TV-serien Baren som sändes mellan 2000 och 2002. Bryggandet upphörde 2003 och restaurangen blev till Pontus by the Sea. Bryggverket har sedan dess stått kvar i lokalerna utan att användas vilket Galatea nu planerar att ändra på. – Eftersom intresset och kunskapen kring mikrobryggt öl aldrig varit högre är det dags att Stockholm återigen får en bryggpub. Med Gamla Stans Bryggeri visade Jan Stenbeck ännu en gång hur långt före han var sin tid. Vi köper därmed inte bara ett bryggverk utan även ett svenskt kulturarv som vi är måna om att förvalta, säger Mats Folkeson som är vVD på Galatea. Den första utmaningen var att få ut bryggverket ur Tullhus 2 vilket krävde att delar av taket plockades bort. Bryggverket lagerhålls av Galatea tills de hittar en lokal i centrala Stockholm. När bryggverket väl är installerat i nya lokaler planerar Galatea att använda det till allt från egna experimentbryggningar till bryggsamarbeten med ölbryggare från hela världen. Det kommer att ske med bryggare från mikrobryggda S:t Eriks Bryggeri och Sigtuna Brygghus som ägs av Galatea. Bryggverket i Gamla Stan håller en mycket hög kvalitet då det är tillverkat av Kaspar-Schultz vilket anses vara bryggvärldens Rolls Royce. Kapaciteten vid varje bryggning är 1500 liter vilket är motsvarar halva volymen av det bryggverk som S:t Eriks Bryggeri och Sigtuna Brygghus delar på i Arlandastad.
1,K