Hem Vinvärlden Gamla trotjänare kap 6: El Molino Crianza

Gamla trotjänare kap 6: El Molino Crianza

av Livets Goda

Denna gång: 2009 El Molino Crianza
Det här är en gammal kompis som jag huserade en del med för sisådär 30 år sedan och inte stött på särskilt många gånger efter 80-talet, och bortser jag från allt det nostalgiska så konstaterar jag att vinet står sig väl idag. Visst finns det här en hint av konserverad, söt körsbärs- och svartvinbärsfrukt, men det ballar inte ur. Det är kryddigt, mjukt, följsamt men inte helt karaktärslöst. Och glöm allt det där med lagring. Pang på rödbetan idag. El Molino kan ju naturligtvis inte jämföras med spanska, dynamiska Riojaviner som jag normalt älskar, som Contador, Cirsion, Pingus, Aalto eller Artadi, till exempel.

Men El Molino väcker som sagt fina minnen och jag glädjer mig åt att det inte handlade enbart om att vinet var överkomligt ekonomisk för mig då, eller att det var lätt att bli onykter på… då, utan att det faktiskt också var ett rätt okej vin. Skulle jag kunna börja köpa vinet idag lite mer regelbundet, efter att skaffat mig helt andra, ganska mycket dyrare och mer komplexa vinvanor som vardagsrutin? I tanken, absolut. El Molino håller bra för en okomplicerad kött/grillkväll i vardagen. Din gäster kommer inte sluta komma till dig om du bjuder på nån Molino´ i alla fall.

Och tycker din fru/tjej/kille/man om spanska viner så kommer hon/han inte att låsa dig ute från sovrummet, badrummet, garderoben, källaren, städskrubben, garaget eller vad ni nu gör det någonstans. Dessutom, som ett lunch/husvin på den enklare kvarterskrogen borde det vara en självklarhet. Betänker vi sedan de bedrövliga ”dagens vin” många bättre krogar har så… Men det där är ju intressant, jag frågade ägarinnan till en lokal krog i närhet där jag bor varför hon hade en sådan bedrövlig vinlista. Och dagens vin var ett vin som kostade typ MAX 60 kronor på SB. När jag då rabblade några vinnamn på billiga varianter, då bland annat El Molino, som kostade över sisådär 75 kronor, sa hon att det var för dyrt för att ha som ”husvin”. Jaha… Så, det är dit vi har kommit idag: ett vin som kostar 75 kronor är dyrt att ha som ”husvin”. Och värre är, innan sommaren hörde jag några ”winelovers” diskutera boxvin, och en av dessa ”winelovers” tyckte att det var dyrt med boxviner som kostade över 200 kronor. 4 buteljer vin i en plastpåse i en kartong, för 200 kronor… eh? Men det var ju inte det som det här skulle handla om, det var ju El Molino…

2009 El Molino Spanien / Rioja / Nr 6044 / 79 kr

RELATERAD LÄSNING