Hem Whisky & Bourbon Gammel Opland Juleaquavit – För bra för att enbart snapsa med!

Gammel Opland Juleaquavit – För bra för att enbart snapsa med!

av Livets Goda

Gammel Opland har en mycket stark förankring i Norge och är en del av landets kulturarv sedan 1800-talet. Traditionellt sett lagras akvaviten i minst 26 månader på sherryfat, men sedan 1 november finns en ny julversion av Gammel Opland som har legat på sherryfat i minst åtta år.

Chefredaktör Anders Enquist om Gammel Opland Juleaquavit

Den eleganta strukturen och viskositeten är svår att blunda för och den sätter ett omedelbart avtryck och kanske en undran om detta inte är alldeles för bra för att bara snapsa bort?
Jo, så är det, vi kan och ska snapsa kallt här, men vi har också en utsökt, svalt serverad digestif att zippa till efter en välbakad måltid.  Ja, även serverad med en isbit och en apelsinskalslinga som en drink, hittar Gammel Opland rätt. Skriver jag vidare att den även – jag har inte provat – fungerar som en drinkingrediens kliver jag förmodligen över förnuftets gräns, men…

Denna akvavit, med hemlig kryddsättning, har fått en lagring i sherryfat under åtta år, vilket också präglas vackert i karaktären med torkad mörkmogen bärfrukt, russin, apelsin, finslipat lakritspenslad vanilj, choklad och ett nobelt kryddgrepp med vindar av peppar, kummin, kanel och nyanserat torkade örter.
Återvänder vi till den strukturella glansen så stramar det och greppar i gom, men snyggt och nyanserat med en förfinat slipad kraft.

Gammel Opland etsar sig fast i gom och sinne, och stannar där länge och väl. Det är som ni noterat en alldeles utsökt akvavit!

93 poäng

Gammel Opland Juleaquavit
Nr 11190, 41,5% (350 cl), 149 kr
Norge

Gammel Opland Julakvavit finner man på ca 277 Systembolag, och till resten kan den enkelt beställas till via Systembolagets hemsida >>>

 

RELATERAD LÄSNING