Hem Vinvärlden Garage Wine Company – Chiles alternativa vinscen når Sverige under 2018

Garage Wine Company – Chiles alternativa vinscen når Sverige under 2018

av Livets Goda

Garage Wine Company. Kanske det får dig att associera till ‘garagiste’-rörelsen som dök upp i Bordeaux under 1990-talet, särskilt då på högra stranden och i Saint Emilion. Men den franska versionen handlade om mikroskopiska mängder av superexklusiva viner från mindre producenter, viner med extremt lågt skördeuttag, extraktion och gott om de finaste och dyraste av ekfat. Få, om ens någon, producerade de facto sitt vin i ett garage utan namnet anspelade mer på den minimala mängden vin som buteljerades. Dessutom var det ofta tal om etiketter med en prislapp som få kunde möta.

Derek Mossman Knapp’s Garage Wine Company, plus då dennes hustru Pilar Miranda och deras vän Alvaro Peña som bägge är delägare och med sedan starten 2001, är raka motsatsen till en Bordeaux-garagiste då det är sprunget ur ett garage. Ett där bilen rullades ut innan vinproduktionen kunde ta vid. Till en början var det en kul grej som de tre sysselsatte sig med, för att producera sitt eget vin och dela med av till de närmast sörjande. Det fortsatte varje år och till sist nådde det en punkt där utgifterna började att påverka privatekonomin då mängden druvor de köpte in utökats allt mer. Det var då som de tre kom i kontakt med fler likasinnade i landet och MOVI uppstod, Movimiento de Vinateros Independientes. Rörelsen för oberoende vinbönder.

MOVI uppstod i slutet av millenniets första decennium men den främsta ursprungliga anledningen var inte för att marknadsföra mindre egendomar och visa upp en annan sida av landets vinindustri som totaldomineras av de stora husen. Det huvudsakliga orsaken var istället att kunna köpa tillbehör av diverse leverantörer av allt från flaskor, korkar till emballage och etiketter. Det kan tyckas vara en märklig anledning för att initiera en hel organisation men fram tills dess var leverantörerna helt oförberedda på små ordrar, eller helt enkelt nonchalerade sådana. Allt var anpassat för aktörerna i landets stordriftsindustri så MOVI kunde tillsammans lägga ordrar och påbörja arbetet med att få ut sina viner till andra än den närmaste familjen.

Med tiden så växte rörelsen från de ursprungliga 12, idag är man över 30 medlemmar, och med den så kom även fokuset på att marknadsföra medlemmarna som representerade små egendomar där ursprung och hantverket stod högt i kurs. Man ville visa att det fanns ett annat Chile bortom brandingen av jättenamn och när MOVI blev inbjudna att delta i en vinmässa i England så kom startskottet för exporten. Flera av egendomarna började skicka vin utanför landets gränser och de som kanske nådde störst framgång var just….Garage Wine Company med Derek som frontman.

Sedan starten har firman buteljerat varje vin med ett Lot-nummer. Med andra ord, som importör kan du inte finna din favorit och ha en stående order utan varje vin blir unikt – och så är ofta produktionen allt från något enstaka fat till några stycken. Vingårdarna äger man inte själv utan träffar avtal med privata vinmarksägare som helt plötsligt får betalt på ett annat vis än när de levererat till de större. Tanken på att börja samarbeta med små vinbönder uppstod i samband med den enorma jorbävning som inträffade i landet 2010 och som orsakade stor skada. Derek såg en möjlighet att hjälpa till samtidigt som de själva kunde få Garage Wine Company att ta nästa steg.

Många av vinbönderna som man samarbetar med sitter på gamla vingårdar, vissa med mer än 150 år gamla stockar, och marken har alltid brukats med minimal intervention. För hand såklart och möjligen med en hästkraft. Något som är essentiellt för Derek & C:o då de vill låta lägena uttryckas i vinet. Vilket innebär att de även är ytterst försiktiga med källararbetet och endast lagrar vinerna på använda fat. Svavel används men i begränsad mängd.

Garage Wine Company är idag inte längre ett garage. Produktionen är numera drygt 3,000 lådor om året från många olika och små parceller. Detta är konceptet och något man ämnar hålla fast vid. Vingårdarna som firman jobbar med ligger i regionerna Itata, Maule och Maipo, flera på högre höjd. Man fokuserar främst på cabernet sauvignon och cabernet franc men även carignan, mataro (mourvèdre) och garnacha har en viktig roll. Vinerna produceras med manuellt arbete; skalkappan trycks ner för hand dagligen, jäsningen är spontan, den enda temperaturkontroll man arbetar med är att öppna och stänga fönstren i byggnaden och faten är ofast tredje fyllningen vilket ger väldigt liten ekkaraktär.

Derek Mossman Knapp’s viner når Sverige under första halvåret. Den 4 maj lanseras 600 flaskor av Garage Wine Company’s vingårdsmärkta 2013 Las Higueras Lot #43. En gamla rankor-cabernet franc från en högre belägen vingård i Maule och som inte konstbevattnas. Vinet betecknas som en ‘Late bottled’ vilket Derek gör för att särskilja på de två linjer man produceras. I det här fallet betyder det att vinet lagrats i fat över två vintrar. De mer omedelbart tillgängliga vinerna får en vinter i fat. Vinet landar på 229 kronor.

2013 Las Higueras cabernet franc, Maule, Garage Wine Company Ett vin som uppvisar en vackert djup rubinröd färg med transparens. Bouqueten är omfamnande, generös, och det dyker upp nyanser av mörka röda bär, dillstjälkar, choklad, ett stänk vanilj och en fin örtighet. Det har solvärmen som man gärna associerar med viner från vissa delar av Chile men det blir aldrig vulgärt. Den malolaktiska omvandlingen som skett i faten skickar närmast associationerna till gammelrioja och den var inte helt väntad i en chilenare. Smaken är oerhört harmonisk, med inslag av svarta vinbär, körsbär, blomstjälkar och örter. Frukten har den fenoliska mognaden men återigen, det blir aldrig sylt, inte ens en antydan, och här finns också en bakomliggande tanninstruktur, om än en snällare sådan. Syran bidrar dessutom till att skänka vinet en ryggrad. Eftersmaken är lång och med en kvardröjande skön bärkänsla. 91 LGP

Ett personligt vin, utan tvekan, och en strålande indikation på vad som väntar oss från Chile. Dessutom släpps även Garage Wine Company’s 2014 carignan Lot #58 från Itata Valley den 6 april (300 flaskor, 229 kronor, tillfälligt sortiment) och från en annan medlem i MOVI, Casa Bauza, så släpps det 1,200 flaskor av 2016 Presumido carmènere den 2 mars. Även den 229 kronor.
För restaurang lanseras även Garage Wine Company’s 2014 Carignan-field blend Truquilemu Vineyard Lot #59 från Maule, 2015 Pirque cabernet franc från Maipo och 2016 Single Ferment cinsault.

Svensk importör av Garage Wine Company & Casa Bauza är Handpicked Wines.

RELATERAD LÄSNING