Hem Vinvärlden Gästkrönika: I karantän eller isolerad? Passa på att träffa folk…

Gästkrönika: I karantän eller isolerad? Passa på att träffa folk…

av Livets Goda

Människan är anpassningsbar. Det är det som gör oss till en av de arter på jorden som klarar sig bäst. Det gäller inte minst under tider av kris och elände. Som nu under Coronan. Efter en ordentlig dipp med mycket krishantering börjar saker och ting att återvända så sakteliga. Med säkra avstånd och andra förhållningsregler men ändå. De flesta önskar inget hellre än att återvända till det vi tidigare kallade normaltillståndet. Att krisen kommer att påverka oss också framöver kan man nog anta utan att vara expert på området. Det gäller alla. Inte minst hotell- och restaurangbranschen och alla vi som är deras gäster. För oss som är med men lite vid sidan om håller vi tummarna att allt det som byggts upp de senaste åren snart får komma tillbaka. Kunskapen, ambitionen och viljan finns där. Nu kör vi igång igen.

Bild: Dags för virtuell vinprovning… Foto: Chaine

Men fram tills att det normala är uppe på banan behöver inte allt vara elände. Det går faktiskt att även äta och dricka gott med lite uppfinningsrikedom. Och säkert. I Chaîne-världen finns mängder med bra uppslag på hur att förgylla en trist och tråkig karantän. Det finns virtuella vinprovningar, föreläsningar om vin och mat, matlagning i grupp via nätet, sk Cook Alongs, och mycket mer. En av sakerna jag kommit att uppskatta och samtidigt undra varför vi inte gjort tidigare, är drinkar on-line. Varför inte en fredags After Work även om man jobbar hemma? Eller en eftermiddagsdrink med vännerna från långt bort man bara träffar vart tredje år? Ibland förstås lite extra logistikplanering med tidszoner och annat men det är ett kärt problem. Trots alla inställda resor har jag den här våren pratat mer och längre med flera gamla och nya bekantskaper än jag sannolikt annars skulle ha gjort. På våra resor skulle vi träffat lika många men inte på långt när kunnat ge dem samma tid. Det är tänkvärt. En del gamla rutiner och vanor har gått snabbt och smärtfritt att ändra.

Med ovan sagt måste jag nog erkänna att det personliga mötet ändå vinner. Jag hoppas att vår verksamhet snart åter kommer igång och vi får möjlighet att ses och besöka alla våra duktiga och ambitiösa krögare. Till dess önskar jag er en fantastisk sommar i alla avseenden och passar också på att upprepa vårens mantra. Stöd våra krögare!

Vive la Chaîne!

Carl Wachtmeister
Bailli Délégué / Ordförande Sverige
Chaîne des Rôtisseurs

RELATERAD LÄSNING