Hem Vinvärlden Gästkrönikören: Varför blir jag inte förvånad?

Gästkrönikören: Varför blir jag inte förvånad?

av Livets Goda

I 11 år, nja inte riktigt, har jag trott och tänkt, att jag inte bör vara så cynisk, de menar nog trots allt vad de säger: ”Vi tar ansvar”. Det är inte riktigt så, även om de gärna vill. Vill vara bra, vara bra förebilder, värna om oss och vår folkhälsa. Tanken är egentligen ganska fin. Det är fint i mina ögon att bry sig om andra människor. Jag försöker göra det varje dag, jag lyckas inte alltid… Men jag undrar hur fint det är att för folkhälsan att pumpa ut Bag in Box, utan vinstintresse förstås, värna om arbetarna på vinfälten och frakta skiten tvärs över jorden? Garantie of supplier, garantier att folk har bra arbetsförhållanden, värna om miljön och mycket mer, för 179-229 kr typ. Vad ska det betalas? De som skördar och sköter vinfälten, de som äger vingården och åtskilliga flera innan transporten till Sverige. Innan importörernas löner och vinster, innan transporter till alla systembolags butiker och lön till personalen och fina kontorslokaler mitt i Stockholm, sen inte att förglömma att dessa pengar också ska räcka till Folkhälsa och kampanjer. Mitt hjärta gråter, över en förljugen värld och ett förljuget Systembolag, 2013 i Sverige. Det finns referenser jag kan offerera, det är inte det, men jag skäms att ringa mina producenter som så gärna vill nå vår svenska marknad. För att de gillar Sverige, vet att vi är vin-intresserade och vinkunniga, men jag kan inte be dem, som lägger sin själ och sitt hjärta i sina vinodlingar och sitt vin, att sänka sig själva för att behaga en förljugen värld. Jag skäms. Varför är jag inte förvånad över mig själv och mitt företags beslut att öppna en dygnet runt butik, med viner från dessa fina vingårdar, fast jag egentligen inte vill, jag vill sälja bra vin i våra fina butiker, för alla i vårt avlånga land som tar ansvar och tycker om vin och vill ha bra produkter. Jag är stolt över att kunna erbjuda dem det, utan att fråga producenten om sänkta priser och större volymer. Systembolaget borde liksom våra politiker också ta ansvar. Men varför är jag inte förvånad. Ulrika Wallin, VD House of Wine & Spirits www.wine-and-spirits.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING