Under vårvintern fylls det gamla Tornhuset vid Rådhusparken i Umeå återigen med liv. En helt ny mötesplats med tre olika restaurangkoncept ska erbjuda något för alla. Inte minst genom ett tydligt fokus på högkvalitativa råvaror, en välsorterad vinkällare och en restaurang under bar himmel.

Fototgraf: Patrick Trägårdh
I det gamla Tornhuset vid Rådhusparken som öppnade 1892 som Umeås första vedeldade ångturbindrivna elverk, växer nu en gastronomisk storsatsning fram i hjärtat av staden vid Umeälvens strand.
– I februari 2024 förvärvade vi det gamla Tornhuset. Nu kan vi avslöja planerna på vad som är på gång. Den nya mötesplatsen kommer att kräva en hel del ombyggnationer, tidsplanen är tuff och nu väntar vi på bygglov, säger Per Linghult, fastighetsägare och investerare.
– Att vi lyckats knyta både Per ”Perka” Söderberg, känd kockprofil i Umeå sedan många år och Mathias Dahlgren, en av Sveriges tyngsta krogprofiler med rötter i staden till projektet känns fantastiskt kul, säger Fredrik Sällström, fastighetsägare och investerare.
Per Söderberg kommer att leda det löpande arbetet som daglig gastronomisk ledare, medan Mathias Dahlgrens roll blir gastronomisk inspiratör/rådgivare. De båda kommer att gå in såväl operativt som på ägarsidan i den nya satsningen, och tydligt sätta sin prägel på allt från val av råvaror till menyer och den dagliga driften.
– Det brukar sägas att man behöver träna 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något. Jag och Mathias har tillsammans mer än 80 år bakom oss i restaurangkök, så det finns rutin så det räcker. Nu behöver vi fylla på med ung energi som vill gå in i köket, servicen samt vinkyperiet och genomföra allt skoj tillsammans med oss, säger Per Söderberg.
Under det första kvartalet av 2025 öppnar den första restaurangen Bröd & Vin med fokus på sociala möten samt genuina mat- och dryckesupplevelser inspirerade av de varmare delarna av Europa. Här vill man erbjuda en gastronomisk upplevelse där människor känner sig inkluderade och bekräftade oavsett tillfälle och köpkraft. Under försommaren öppnar sedan På Taket, som blir Bröd & Vins sommarterrass med mat från utegrillen, charkuterier, sallader, gelato, vin med bubblor och kall öl på tapp. Den exklusiva höst- och vinterkrogen Ateljé Vita Duken invigs lagom till hösten. Här kommer fokus att ligga på hantverket och på råvaror och produkter från den kalla delen av Europa. Mycket gott lagat över den levande elden och den glödande kolen. Drycker erbjuds från den välsorterade vinkällaren serverad i en modern och komfortabel miljö.
– Väldigt mycket positivt har hänt på krogscenen i Umeå sedan jag växte upp här för snart 40 år sedan. Konkurrensen har hårdnat, men vår ambitionsnivå med Ateljé Vita Duken är tydlig och hög redan från start. Vårt mål är att bli Norrlands bästa krog till att börja med, vart det leder oss längre fram står skrivet i stjärnorna, säger Mathias Dahlgren.