Hem Mat & Restaurang Gatumat med kärlek – vi lagar Gyros & dricker jänkarcabernet!

Gatumat med kärlek – vi lagar Gyros & dricker jänkarcabernet!

av Christoffer Enquist

Charles Smiths viner är kul att dricka! Ändå måste man imponeras av killens förmåga att förena det lättbegripliga i vinerna med det djup som också finns. Det är verkligen inte alla som har den skickligheten. Därför är det extra skoj att avvika från klassiska allfartsvägar när det kommer till matlagning om du har den gamla rockmanagerns vin i glaset. Gyros till exempel. Dags för sista delen i vår Charles-trilogi med recept som matchas till Substance Cabernet Sauvignon årgång 2017!

Det lagas allt för lite gyros / kebab i de svenska köken med tanke på hur mycket vi uppskattar smakerna. Och det behövs inget kebabspett för att få till den rätta känslan samtidigt som det dykt upp färdiga produkter av riktigt bra snitt för den som inte har tiden att fixa sin egen. Till Charles Smiths 2017 Substance Cabernet Sauvignon gör sig en gyros fullständigt lysande och vi bjuder här på ett förfinat och lättlagat recept av snabbmatsklassikern!

För att mätta 4 personer behöver du:
2-3 paket Gyros kebab från Schysst käk, 275 g per paket
4 gula lökar
1 paket pimiento de padron
1 kilo potatis
8 pitabröd
1 påse färsk finbladig grönkål
2 burkar Arla crème fraiche cheddar & karamelliserad lök
soja
balsamvinäger
strösocker
olivolja

Gör så här:
Skiva potatis med skal kvar. Gör snygga stavar som inte är alltför tunna. Sätt på ugnen på hög värme. Dela och skiva tre lökar. Sätt på pannan och stek löken i olja. Häll i en tesked socker i sidan, stänk ner ett par matskedar soja och någon matsked balsamvinäger och låt karamelliseras. Arbeta inte på för hög värme utan låt löken mjukna sakta.

Lägg den finbladiga grönkålen i kallt vatten. Skiva den sista löken i tunna skivor.

Koka upp dina pommes i saltat vatten två-tre minuter för att göra den mer krispig innan den åker in i ugnen. Ställ plåten i mitten och snåla inte med olja. Salta efter behag. Rör om med jämna mellanrum och när halva tiden gått så ställer du även in dina pimiento de padron som också saltats och pepprats samt fått några stänk olivolja.

Har du tiden så kan det vara värt att testa att göra sin egen gyros på fläskkarré men börja då förberedelserna dagen innan; recept finns på nätet. Vi väljer istället Schysst käks fina gyros som steks upp i generösa mängder god olivolja. Vi ville få till den grekiska touchen och använde Fontanas Agoureleo. Vill du även piffa till köttet så rör ner lite extra chili och svartpeppar.

Värm dina pitabröd, se till att potatisen är krispig och att paprikan har fått lite bränd färg, då är den godast. Snitta upp brödet, lägg i gyrosköttet, toppa med den karamelliserade löken, lite grönkålsblad, ett par padron och crème fraichen. Några tunna ringar rå lök på toppen fulländar skapelsen.

Servera med dina pommes och en majonnäs som dipp.

Maten & vinet
Charles Smiths 2017 Substance Cabernet Sauvignon (artikelnummer 74083, 179 kr, 92/100 LGP) läser du mer om här, i första delen om vinmakaren. Till vår gyros så råder det ingen tvekan om att det är en lysande matchning där kryddan och sötman från rätten lieras i ett genuint giftermål med vinet vars stöddiga attityd möter upp och driver på smakrikedomen. Fastfood med lyxig twist, comfort food eller gatumat med kärlek – kalla det vad ni vill, men vilket kvitto detta är på att mat och vin är kul, avslappnat och ändå seriöst!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Läs även vårt andra recept till vinet där det lagas cornflakespanerade kycklingbröst. Du hittar det här.

En resa med Charles Smith i tre delar – del 1 av 3 >>
En resa med Charles Smith i tre delar – del 2 av 3 >>

RELATERAD LÄSNING