Hem Nyheter Gê – en hyllning till den livgivande jorden

Gê – en hyllning till den livgivande jorden

av Christoffer Enquist

Nu lanseras den nya årgången av Emilianas ikonvin Gê i Systembolagets beställningssortiment. Den första årgången lanserades 2003 som Sydamerikas allra första biodynamiskt certifierade vin. Gê skapades som en hyllning till marken där druvorna odlas och till det jordbruksarbete som utförts på platsen i generationer. Det är ett komplext vin med stor personlighet.

Gê 2015
Art.nr: 79384
Pris: 499 kr
Druvkomposition: 37 % Syrah, 37 % Carmenere, 18 % Cabernet Sauvignon, 4 % Garnacha, 2 % Malbec, 2 % Mourvedre.
Ursprung: Los Robles, Colchagua Valley
Lagring: Vinet har lagrats i 16 månader, 60 % på 225 liters franska ekfat, 17 % i äggformade cementtankar, 13 % på franska 600 liters ekfat och 12 % på franska fouder om 2000 liter.
Alkoholhalt: 14,5 %
Socker: 2,87 g/l
Syra: 4,69 g/l
Vinmakare: Alvaro Espinoza och Noelia Orts
Total produktion: 12,000 flaskor
Lagringspotential: 10 år

Utmärkelser
Tim Atkin (UK) – 95 poäng
James Suckling (US) – 96 poäng

Druvorna till  odlas på vingården Los Robles – namnet betyder ”jord” på grekiska och är en hyllning till den plats som ger liv åt Emilianas bästa viner.

Vingården ligger i söderläge på 245 meters höjd i sluttningen av det berg som löper längst med hela Colchagua-dalen, från bergskedjan Anderna och ut till Stilla havet. Söderläget gör att vingården skuggas något tidigare än övriga delar av dalen under sommareftermiddagarna. Den lägre temperaturen ger en långsammare druvmognad vilket skapar en fin balans mellan aromer, syra och alkohol.

Los Robles var Emilianas första vingård att 2001 bli ekologiskt certifierad och 2003 biodynamiskt certifierad. På Los Robles strävar man efter biologisk mångfald och här odlas därför medicinalväxter, lokala blommor och fruktträd som samexisterar med alpackor, rävar och vilda fåglar.

Om du vill veta mer om vad biodynamisk odling innebär, läs gärna mer här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING