Hem Vinvärlden Generöst men ändå med finess – Big Easy i ett nötskal!

Generöst men ändå med finess – Big Easy i ett nötskal!

av Christoffer Enquist

Ernie Els. Han har 71 vinster i bagaget, varit världsetta och är än idag aktiv trots nyss fyllda 50. Mannen med den eleganta svingen fick smeknamnet Big Easy just för att han fick det att se så enkelt ut trots sin längd. Vid sidan om golfen har Ernie däremot satsat på sitt vineri i Stellenbosch och det är vinet som döpts efter honom som tipset från Livets Goda – Big Easy!

Stellenbosch är tvivelsutan Sydafrikas mest kända vinregion. Här har Ernie Els under snart två decennier varit involverad i vinbranschen och vineriet återfinns i den mest sydliga delen, Helderberg. Här är den maritima influensen större och de högre belägna vingårdarna som domineras av granit gör sig särskilt väl för röda viner, syrah inte minst vilket också är huvuddruvan i Big Easy.

Livets Goda om 2017 Big Easy Red
Generös och charmerande blend där syrah går i täten men får uppbackning av ett gäng Rhônedruvor samt en femtedel cabernet sauvignon. Särskilt intressant är inblandningen av den gröna aromatiska viognier som onekligen bidragit till vinets blommiga nyanser. Cassis och körsbärsfrukt dominerar men också ett fint rödbärigt drag kikar fram tillsammans med en snygg fathantering, provencalska örter och lakrits. Smaken då? Skönt omfamnande med tydliga men ändå smeksamma tanniner och en för regionen något svalare fruktighet som var typisk för årgången. Tobak och kryddiga inslag i den långa finalen.

Intrycket: 90 LGP

Ett riktigt seriöst instegsvin och ett kvitto på att Ernie Els förtjänar sitt smeknamn även på ett vinöst plan. Big Easy kostar 199 kr, har artikelnummer 72891 och du beställer det till din föredragna Systembolagsbutik utan extra kostnad.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>>


Egendomen Ernie Els Wines

RELATERAD LÄSNING