Hem Whisky & Bourbon Gentilt fyllig och lyxig 18-åring

Gentilt fyllig och lyxig 18-åring

av Livets Goda

The Glenlivet ligger i Speysideregionen vid floden Livet och historien om Glenlivet tog sin början 1817 med att George Smith ärvde en liten gård i Upper Drummin i Livetdalen. The Glenlivet Destillery ligger inte på den ursprungliga platsen utan en bit därifrån.

1824 grundades The Glenlivet som vi känner till det, och det var det första lagliga destilleriet i parish of Glenlivet. Ordet ”THE” la man till efter varumärkesregistreringen på 1880-talet då många använde sig av Glenlivets namn för att rida på, den redan då, etablerade kvalitetsstämpeln. Än idag ligger kvalitetsstämpeln solid, vilket inte minst märks i veckans WB-Tips, The Glenlivet 18 Years Batch Reserve.

Chefredaktör Anders Enquist om The Glenlivet 18 Years Batch Reserve 40%

Nu påfyllda lager på Systembolaget för denna utsökta whisky. Lagring i amerikanska bourbonfat och spanska sherryfat ger den sig tillkänna med en stoisk kraft och viskös, ja även vinös, strukturell elegans.

Jag minns tidigare att jag påpekat att jag eftersökt några mer procent i styrkan för att få fram det kompletta i greppet med tanke på åldern, men jag inser idag att detta har varit fel, denna whisky befinner sig precis där den ska vara. Försiktigt parfymerad vind i den mörkt mogna fruktens fint skiktade inslag av äpplen, aprikos, körsbär och päron. Attraherande lakrits, vanilj och mörka chokladtoner i sötman, välskuret, nyanserat och balanserat. En fatkryddig mjukt aktiv edge växer fram mot avslutet, där även ett visst tobaksrökigt moln med ceder i dragen visar sig.

Glenlivet 18 YO Batch Reserve är gentilt fyllig i drivet och det är en whisky som eftersträvar en lyxig och ytterst njutfull atmosfär i sin smakhållning och utstrålning. Den lyckas bra med det!

93 poäng

The Glenlivet 18 Years Batch Reserve 40%
Nr 538 (700 ml), 719 kr
Highlands, Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING