Hem Whisky & Bourbon Genuint ciderhantverk på skånska

Genuint ciderhantverk på skånska

av Livets Goda

Kiviks Musteris filosofi har alltid varit att odla för smak. Att lyfta alla de egenskaper som svenska äpplen och päron besitter.

– När vi gör cider är det smaken och karaktären på frukten som står i fokus. Skånsk cider på skånsk frukt som smakar som skånsk cider helt enkelt, säger Mikael Adolfsson, produktchef på Kiviks Musteri.

-Vi har flera generationers kunskap och erfarenhet av att göra cider och har all råvara här omkring oss. Vi försöker inte göra cider efter någon annans recept eller anamma någon annan stil – det här är cider från Kiviks Musteri, berättar Mikael.

 

Skånsk Päroncider 3,8% 33 cl
Karaktärsfull päronmust från utvalda skånska päron, inklusive från Solnäs Gård, blandat med Kiviks Musteris egna skånska äppelvin. Päronmusten står för den djupet och äppelvinet bidrar med syra och den smakförstärkande alkoholen. Resultatet blir en skånsk päroncider med den ovanliga alkoholhalten på 3,8%. 

Skånsk Torr Äppelcider 7% 27,5 cl
Kiviks Musteris skånska äppelvin som är varsamt sötat med den egna klarfiltrerade äppelmusten, båda från utvalda skånska äpplen, tillsammans med lite kolsyrat vatten. 

Skånsk Äppelcider 0,5% 33 cl
En halvtorr skånsk äppelcider med låg alkoholhalt, 0,5%, och uppfriskande smak. Denna cider består av Kiviks Musteris egna äppelmust som blandats med kolsyrat vatten och en gnutta av Kiviks Musteris tillika skånska äppelvin. 

Skånsk Flaskjäst Äppelcider 2013 7,5% 75 cl
Kiviks Musteris torra tolkning utav skånska äpplen i sin fulla utjästa prakt. Framtaget precis som en Champagne – eller för den delen som en Cava – genom att äppelvinet först jäses torrt på tank som ett vanligt vitt vin. Därefter fylls äppelvinet på sin slutgiltiga flaska för en andra jäsning för att ge en djupare smak samt frambringa de fina bubblorna. Vid degorgeringen ett år senare vänds flaskan försiktigt upp och ner och flaskhalsen fryses. Detta så att sedimentet i flaskan kan skjutas ut med den ispropp som har bildats. Därefter toppas flaskan med lite äppelvin blandat med fryskoncentrerad äppelmust (helt enkelt must där merparten av vattnet har avlägsnats med hjälp av frysning.). Den har sedan mognat i drygt två år för att få en mjukare och djupare smak. 

Starkcidern kommer att kunna beställas i alla Systembolagets butiker från 1/6 och den kommer också att finnas på hyllorna i Ystad, Tomelilla, Simrishamn, Åhus och Kristianstad. Givetvis finns den Skånska Äppelcidern 0,5% på Kiviks Musteris besöksmål i Kivik och på Solnäs Gård, utanför Lund.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING