Hem Vinvärlden Geografico – en seriös Brunello di Montalcino till attraktivt pris!

Geografico – en seriös Brunello di Montalcino till attraktivt pris!

av Livets Goda

Brunello di Montalcino hör tillsammans med Barolo till Italiens mest ikoniska viner och med det kommer prislappar därefter. Kooperativet Agricoltori del Chianti Geografico går i motsatt riktning och visar att det visst finns brunelloviner som inte bara levererar ursprungskänslan och kvaliteten utan även till ett attraktivt pris. Vinet i våra glas; 2017 Geografico Brunello di Montalcino för svårslagna 239 kronor!

Kooperativ runt om i vinvärlden vet vi vid det här laget kan producera enastående viner och oftast till konkurrenskraftiga priser tack vare upplägget där många medlemmar. Kooperativet bildades för drygt 60 år sedan och har idag 60 vinodlare som levererar druvor från olika underområden av Toscana. 2018 kom den välkända producenten Tenute Piccini in i bilden då man köpte kooperativet och den nya ägaren har bland annat knutit till sig en av Italiens mest kända konsulterande vinmakare i Ricardo Cottarella.

Livets Godas intryck av 2017 Brunello di Montalcino Geografico

Kooperativet Agricoltori del Chianti Geografico levererar med årgång 2017 en charmerande Brunello di Montalcino som redan idag är väldigt lätt att ta till sig. Trots den varma, ja stundtals heta och torra säsongen till trots så saknas det inte fräschör i vinets doft där träkryddig och transparent körsbärsfrukt, rosmarinfläktande vindar, viol, sandelträ, mörk choklad och tobak presenteras i en öppen och inbjudande stil. Även gomkänslan är pigg och med sin apelsinaktiga syra varvat med mogen rödbärig körsbärsfrukt och följsamma tanniner så flirtar vinets relativt fylliga stil med oss redan idag. Avslutet har ett ursprungstypiskt örtigt anslag och dröjer sig fint kvar. En seriös Brunello di Montalcino till attraktivt pris!

90 p

Geografico är en Brunello di Montalcino formad i en mer modern stil utan att tappa sitt lokala fotfäste. 2017-buteljeringen går dessutom inte i fällan med torra tanniner vilket lätt kan bli ett problem annars för områdets viner som spenderar lång tid i fat. 2017 dricker du med stor glädje redan idag, gärna lätt kyld runt 16 C, och det är också en årgång som har sina förtjänster tidigt även om lagring i ett antal år ger en annan upplevelse. Men mest av allt är det inspirerande att man för 239 kronor kan finna en utmärkt Brunello di Montalcino på Systembolaget!

Geograficos Brunello di Montalcino står på hyllorna i utvalda Systembolagsbutiker och är värd en omväg. Vinet kan även beställas till önskad butik utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 80413 och kostar 239 kronor. Njut vinet till en bättre köttbit, till viltgrytan eller till hårdostar.

Till Geografico på Systembolaget HÄR >>>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING