Hem Mat & Restaurang Geranium levererar med fulländad gastronomisk upplevelse

Geranium levererar med fulländad gastronomisk upplevelse

av Livets Goda
Gastronomisk idé (max 30p) 27p
Restaurangens miljö (max 20p) 19p
Konversationsmiljö (max 10p) 10p
Mottagande (max 20p) 20p
Servicekänsla / utförande (max 50p) 49p
Matsalshantverk, kunnande mat & dryck (max 40p) 40p
Menyns uppbyggnad och innehåll (max 40p) 35p
Säsongstänk / råvaruanvändning (max 20p) 20p
Matlagning, skicklighet, tillagning (max 40p) 35p
Uppbyggnad och innehåll (max 80p) 75p
Personlighet och total trivselfaktor (max 20p) 20p
   
Total poäng
350

 

Lokal & miljö
Det kan inte bli vackrare än så här, restaurangen ligger på baksidan av Köpenhamns Parken, den klassiska fotbollsstadion. Stora fina panoramafönster vetter mot den grönskande parken och matsalen som sluter sig tillsammans med köket får mig att hisna över hur ett rum kan kännas så fulländat. Inte en enda detalj skulle jag vilja förändra –  allt är verkligen genomtänkt. Den vackra levande elden som möter oss in till matsalen får mig att trivas ordentligt. En av de vackraste matsalarna jag någonsin beskådat.

Gastronomisk idé
Kökschef Rasmus Kofoeds filosofi får mig att tänka enkelhet med ett stort hjärta. Efter mina år av upplevelser i matsalar (och även kök) som dessa så är det omöjligt för mig att slappna av fullt ut (i alla inte till en början av besöket). Jag vill känna in tempo, humör, stämning, känslor och ställer gärna för många frågor om precis allt. Och här på Geranium svarar alla på ett mycket gentilt vis och visar att kunskapen är stor. Samtliga kockar från köket har även uppgifter i matsalen vilket vi uppskattar mycket och händer hela tiden det saker runt vårt bord utan att kännas påträngande. Det märks att Rasmus vill att alla skall känna sig unika oavsett om man är där som gäst eller medarbetare.

Service och bemötande
Servicen är enastående! Vi hade denna dag med oss en speciell gäst, ingen mindre än 4-årige Agnes som skulle uppleva sin första trestjärniga restaurang. Restaurangchefen såg till att vår unga gäst blev bemött som en prinsessa och att få beskåda detta verk under en hel dag (besöket här varade över 6 timmar) gör mig lycklig och stolt över restaurangens omtanke inför sina gäster. Vi vuxna fick såklart inte mindre uppmärksamhet och jag skulle utan problem kunna plocka med mig samtliga i personalen hem till mitt kök när alla – precis alla – hade sina unika egenskaper som bidrog till att vi som gäster blev otroligt nöjda. Presentationerna var mycket bra och det kändes som att vi smakat av varje rätt mentalt innan vi ens påbörjat dom fysiskt från tallriken. I de flesta fall så avslutades varje servering vid bordet med att endera en kock eller en kypare adderade någon form av smak eller råvara – mycket fint utfört! Här på Geranium tittar kockarna oss gäster i ögonen och utstrålar trygghet i både tal och matsalsarbete och inte som vi upplevt på vissa restauranger där kocken känns osäker i matsalen och helst bara vill springa tillbaka in till köket.  
Vinhantverket är bland det finaste och mest kunskapsberikade jag upplevt. Att få en 4 minuters lång uppvisning i klassisk dekantering framför vårt bord är något jag aldrig kommer att glömma. Vi får vara med om korköppning med portvinstång medan vi samtidigt får vinets historia livligt och gemytligt berättad för oss av samma sommelier. Jag hoppar inombords av lyster för dennes sommelierframtid som vi spår bara kommer att bli bättre och bättre. Det är bara Operakällaren och PM & Vänner i Sverige som har det här hantverket och jag undrar varför inte fler restauranger tar fram dekateringsvagnen och gör ett skådespel för sina gäster?
Vi kan inte bli bättre behandlade än så här, vi känner oss otroligt nöjda med allt inom servicen.
Det enda vi inte förstår hittills är att vid varje vinservering så kommer glasen redan fyllda till vårt bord. Varför inte servera vinet vid bordet och samtidigt utnyttja de ursnygga träbrickorna som finns vid bordet?    

 
Mat, säsong och tillagning
Menyn är lång och jag och mitt sällskap beskriver den som: ”En mjuk och sprakande början som raskade på i ett trivsamt tempo av fina, subtila smaker, texturer och äventyr. Där huvudakten av det gastronomiska skådespeleriet smörjde själens krås och med ett lekfullt avslut av sötmans kärlek.”
Alla rätter ligger i säsongens tänk och det finns en klar röd tråd genom hela menyn. Personligen så saknade jag protein. Jag vill ha kött, vilt, fågel och en klar hälsning från köket att här är ”huvudnumret”.
Köket bjuder på underbart gott bröd i mängder, vilket var en räddning för mätt på den förövrigt långa menyn blev vi inte och då fick vi även in ett flertal extrarätter som för övrigt var fantastiskt goda.

Dryckeslistan & dryckeskunskap
Här finns allt, vinlistan har ett gediget djup och det finns viner för allas plånböcker. Många av vinerna är aningen högt prissatta, men samtidigt kan man på andra håll skörda fina viner till bra priser. Att Geraniums sommelierer är ytterst kunniga är något jag skriver under på och med lättsam och gedigen kunskap så berättar de om alla drycker på ett mycket inspirerande sätt. Vinpaketet har stor variation, bredd och intressanta smaker. Vi får verkligen valuta för pengarna när vi alla väljer vinpaketet denna dag. För att göra det ännu mer spännande så tog vi såklart in lite pausviner för att se om vi själva kunde behärska Rasmus kokkonst med att välja vin till hans genuina gastronomi.

Trivsel & Totala upplevelsen
Vill man lägga pengar på att bli behandlad som en prins eller prinsessa, vill man njuta av fantastisk gastronomi och sitta i en fantastisk matsal, vill man uppleva en resa inom historia, dryckeskultur och ödmjukhet – så är det till Geranium man skall gå. Och till er som väljer att göra det har verkligen allt det här framför er.

Vi vill absolut komma tillbaka, men då till hösten för att se vad Rasmus väljer att göra med höstens primörer. Idag kan vi inte annat än glädjas åt att vi fick vara en del av detta skådespel och som fick oss att känna oss som kungligheter. Tack till Rasmus, Micke och all personal som gjorde vår lunch extra lång och god.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING