Hem Vinvärlden Gérard Basset är bäst i världen

Gérard Basset är bäst i världen

av Livets Goda

”Det var en mycket bra semifinal, och jag är nöjd med min prestation, nu får vi se hur långt det räcker”, berättade en trött men glad Sören direkt efter onsdagens tävling, men var snabb att lägga till att motståndet var tungt. Sörens insats var enligt uppgift mycket bra, men emellertid inte tillräcklig för att nå en av de tre åtråvärda finalplatserna. Istället gick dessa till David Biraud från Frankrike, Paolo Basso från Schweiz och Gérard Basset från England. Biraud är ny i den internationella tävlingscirkusen, men såväl Basso som Basset är rutinerade sommelierer med många års tävlande och många finalplatser bakom sig. Som vanligt stod dekantering och servering av vin och champagne på agendan för de tävlande, allt på tid och inför en stor publik, internationell massmedia och en kompetent och skarpögd jury bestående bland andra av de tidigare världsmästarna, däribland svenska Andreas Larsson. De tävlande skulle också sätta drycker till en given avsmakningsmeny, en nog så krävande uppgift som också sker på knapp tid och som fordrar största fokus och inlevelseförmåga. Alla drycker som rekommenderas måste såklart vara väl valda med en god motivering varför, dessutom komma från olika ursprungsländer. Allt för variationens skull. Korrigering av en felaktig vinlista (felstavningar, fel ursprung, fel klassificering, vin som inte gjordes vissa årgångar och liknande) samt identifiering av motiv på olika bilder stod också på schemat i årets final. Ett tungt moment är blindprovningen av viner, där full teknisk beskrivning samt förslag på servering med maträtter ska ges, och här är tiden också knapp. Utöver vinerna, skulle också åtta spritsorter identifieras. De fyra viner som blindprovades i årets final var: 2008 Kathryns Viognier, South Australia 2006 Riscal Tempranillo, Castilla y Léon 2007 Clos de la Siete, Mendoza 2006 Iniskillin Vidal Ice Wine, Kanada Tävlingen var jämn och bra, men egentligen briljerade ingen av de tre sommeliererna. ”Det hade varit roligt att se Sören Polonius i finalen, jag tror att han hade kunnat göra bra ifrån sig”, säger Andreas Larsson efter tävlingen. Trots att han hamnade utanför finalen är Sören nöjd med sin tävling. ”Jag gjorde det bästa jag kunde, men det räckte inte hela vägen den här gången”, förklarar han lugnt. Det blev alltså Gérard Basset som till slut fick kliva högst upp på prispallen. Gérard, som är född i Frankrike och skolad i Lyon, började arbeta som sommelier direkt efter studierna. Redan 1989 kvalificerade han sig som Master Sommelier, och 1992 vann han titeln Best Sommelier for French Wines. Två år senare öppnade han Hotel du Vin i Winchester i England, ett mycket populärt hotell med högklassig mat och en imponerande vinlista, och snart hade hotellet vuxit till en framgångsrik kedja med sex liknande hotell. Som internationell tävlingssommelier slog han igenom ordentligt 1996, då han vann Trophée Ruinart i Champagne, det inofficiella europeiska mästerskapet, och sedan dess har Gérard ställt upp i varje världsmästerskap och även nått final. Trots att han med god marginal hade lyckats ta sig igenom de svåra proven och blivit Master of Wine 1998, lyckades han inte som han hade hoppats i världsmästerskapen i Kanada 2000, och sa direkt efter finalen att han tänkte sluta tävla. Nu blev det inte så. Drömmen om att lägga till den sista och största titeln av dem alla var alltför stor. Det långa och trägna arbetet att ta sig till den yppersta toppen gav till slut utdelning, och nu kan Gérard Basset till sin fantastiska meritlista innehållande Master Sommelier, Master och Wine, Best Sommelier of Europe, nu också lägga till Le Meilleur Sommelier du Monde, världens bästa sommelier. Det gör Gérard Basset till den största av dem alla någonsin – ingen annan i världen har alla dessa imponerande titlar. Till vardags driver Gérard Basset sedan 2007 det lyxiga Hotel Terravina i Hampshire i England tillsammans med sin hustru Nina.

RELATERAD LÄSNING