Hem Vinvärlden Gérard Bertrand Picpoul de Pinet – själva definitionen av ett sommarvin!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet – själva definitionen av ett sommarvin!

av Niklas Jörgensen

Sommarvin är ett begrepp du säkerligen hör precis lika ofta som grillvin men vad är det egentligen och vilka egenskaper tillskriver vi ett vitt vin som är extra gott under årets varmaste månader? Visst blir det såklart subjektivt men ett vin som tickar alla mina boxar och som jag gärna har i glaset under semestern är Picpoul de Pinet från södra Frankrikes kanske främsta ambassadör, Gérard Bertrand!

Picpoul, ibland skrivet med tillägget ’de Pinet’, är en appellation i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Druvan har samma namn och trivs i områdets sandrika mark söder om Montpellier, närmare bestämt vid Thau-lagunen som för övrigt har några av världens största ostronodlingar.

Vinerna från Languedoc-Roussillon har i Gérard Bertrand en ambassadör för regionens mångfald. Han är dessutom ivrig anhängare av hållbar odling och idag odlas samtliga Bertrands 15 egendomar med totalt 920 hektar helt biodynamiskt. Engagemanget har också uppmärksammats med bland annat utmärkelser som European Winery of the Year samt Green Personality of the Year de senaste åren från ansedda branschorganisationer.

Niklas om 2019 Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

Den maritima känslan är oerhört stark i 2019-tappningen och greppar en direkt i doftintrycket som även uppvisar en korg av citrusfrukter där grapefrukt, grillad citron och pomelo sticker ut. Lätt blomaromatisk, persika och en touch av nätmelon kompletterar. I gommen möts man av en klingande ren stenfruktighet med persika som mest framträdande samtidigt som det finns en citrusspänst och uppfriskande syra som blir vinets ryggrad. Avslutet är kryddigt fästande och sitter kvar fint i eftersmaken. Superfräscht var visst ordet och min definition av ett sommarvin!

88 p

Bertrands Picpoul de Pinet andas sommar och tankarna går av naturliga skäl mot fräscha skaldjursserveringar, sallader och inte minst skulle jag med glädje skänka det till nästa högtid där kräftorna hamnar i blickfånget. En superb matchning är även en mexikansk ”seafood cocktail” (bilden) där räkor och bläckfisk mixas med avokado, tomat, chilihetta, koriander och apelsin- samt limesaft.

Årgång 2019 av Gérard Bertrands Picpoul de Pinet kostar 109 kronor för en flaska (750 ml, 13%) och har artikelnummer 79175. Vinet återfinns i närmare 50 Systembolagsbutiker och till de övriga beställer du det utan ytterligare kostnad.

Till Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING