Hem Vinvärlden Gérard Bertrand Picpoul de Pinet – skaldjurens bästa vän!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet – skaldjurens bästa vän!

av Livets Goda

Vi kan nämna flera anledningar till att Picpoul de Pinet borde hamna i ditt glas ikväll men den utan tvekan främsta är ändå den likaledes mest givna – det är gott! I våra glas – Gérard Bertrands nya årgång av Picpoul de Pinet.

Picpoul, med tillägget ’de Pinet’, är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Den naturligt syrafriska picpoul trivs i sandrik mark, något det finns gott om söder om Montpellier, precis vid den mäktiga Thau-lagunen som för övrigt – av en ren händelse (?) har bland världens största ostronodlingar.

Vinerna från Languedoc-Roussillon har i Gérard Bertrand en fantastisk ambassadör för regionens mångfald och den tidigare rugbyspelaren har lagt ner ett stort arbete med att öka dess renommé på en internationell nivå. Dessutom är han en ivrig anhängare av hållbar odling och idag odlas samtliga Bertrands 15 egendomar med totalt 920 hektar helt biodynamiskt. Engagemanget har också uppmärksammats med bland annat utmärkelser som European Winery of the Year samt Green Personality of the Year de senaste åren från ansedda branschorganisationer.

Livets Goda om

2019 Gérard Bertrand Picpoul de Pinet, Languedoc-Roussillon

Känslan av att havet blott är runt hörnet är starkt i 2019-årgången av Gérard Bertrands charmanta och högst personliga Picpoul de Pinet. Maritima vindar fläktar i doften och fångar upp toner av nygrillade citroner, ett stänk grapefrukt, persikor och en lätt aromatisk touch av nätmelon. Smaken fortsätter på det inslagna spåret men lägger fokus på saftigt söta persikor och aprikoser som lindas in i en citrussyrlig stringens. Renheten är framträdande och driver vinet som har en överraskande intensitet och kryddig längd med melon som kikar fram i efterspelet.

88 p

Gérard Bertrands Picpoul de Pinet skapar ett starkt sug efter ostron, musslor, havskräftor, räkor eller hummer, ja i princip det mesta som havet kan erbjuda. Kanske det hänger samman med druvans förträffliga egenskap att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur?

Picpoul de Pinet har artikelnummer 79175 och en flaska (75 cl, 13%) kostar 109 kronor. Det vita vinet finns i närmare 50 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan ytterligare kostnader.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING