Hem Vinvärlden Getingar kickstartar jäsningen av vin

Getingar kickstartar jäsningen av vin

av Livets Goda

Studien som publicerats i en amerikansk, vetenskaplig tidskrift visar att jästen kan överleva i getingarnas tarmsystem när de vilar över vintern. När getingarna sedan biter i druvorna så lämnar de spår av jästen Saccharomyces cerevisiae som hjälper till att kicka igång jäsningsprocessen. Andra insekter och fåglar bär också på jästen men getingarna är speciellt betydelsefulla eftersom de bevarar jästen under vintern och dessutom kan föra den vidare till sina avkommor. Getingarna överför även andra mikroorganismer till druvorna som tillför smaker till vinet. Enligt Duccio Cavalieri som är professor i mikrobiologi vid universitetet i Florens skulle inte vinerna smaka detsamma utan den jäst som getingarna bidrar med. – Getingarna är vinälskarnas bästa vän, säger Cavalieri som också är en av författarna bakom studien. Vår forskning visar hur viktigt det är att bevara den biologiska mångfalden, allt hänger samman, fortsätter han. Cavalieri menar att de gamla romarna kände till den roll som insekter spelar för vinframställningsprocessen. De planterade ofta trädgårdar bredvid sina vingårdar för att locka till sig getingar och andra insekter till vinstockarna.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING