Hem Mat & Restaurang Getost med solrosfrön, späd grönkål, rödbeta & rödlök i balsamico

Getost med solrosfrön, späd grönkål, rödbeta & rödlök i balsamico

av Livets Goda

Vårens första primörer är på ingång och även om de inte är från vår kalla nord så kan vi lita på att södra Europa hjälper oss. Färska spanska rödbetor blir exempelvis här till en fantastisk sallad som andas ljusare tider och med den franska getosten som stekts med solrosfrön, späda grönkålsblad och rödlök som tillsammans med betorna marinerats i balsamvinäger, ja då är det bara en sak som gäller – sauvignon blanc! I våra glas; Nya Zeeländska Misty Cove Estate Series från klassisk sauvignon-terräng; Marlborough.

Recept, 4 personer

Ingredienser

4 skivor getost, ca 2 cm tjocka
4 medelstora färska rödbetor
Solrosfrön, naturella
Späda grönkålsblad, 1 påse a 65 gram
2 medelstora rödlök
Balsamvinäger, ca 1/2 dl
En knippa färsk timjan
Salt, svartpeppar

Eventuellt tillbehör
Crema di Balsamico

Så här gör du

Börja med att lägga grönkålsbladen i kallt vatten så de blir än krispigare. De kan ligga där en timme utan problem. Koka upp rödbetorna i saltat vatten. Skala dem inte. De behöver cirka 25-30 minuter.

Strö ut solrosfrön på en tallrik och vänd getostskivorna i fröna. Se till att de klistrar fast så du kan behöva trycka till lite. Låt ostskivorna stå en stund i kylen så klistrar fröna fast bättre.

Skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg i en plastpåse och häll över balsamvinägern. När rödbetorna kokat klart så kyl ner dem och dra av skalet. Skär upp i klyftor och lägg ner i påsen med löken och vinägern. Knyt igen och lägg i kylen.

Ta fram osten och stek upp utan något matfett. Bäst är att jobba med en non-stick panna. Solrosfröna ska få lite gyllene yta och när osten sakta börja smälta, den får inte rinna ut, så ta bort från värmen.

Grunda varje tallrik med grönkålsbladen, lägg på rödlöksringar, rödbetor och strössla lite havssalt och svartpeppar över. Toppa varje servering med getostslanten. Droppa till sist lite av balsamvinägern från påsen alternativt lite crema di balsamico över tallrikarna och toppa med färsk timjan. Ha gärna en extra skål med solrosfrön bredvid att portionera över efter behag.

Vin

2020 Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc från Marlborough

Art.nr. 51063, 75 cl, 13%, 99 kr, 86 p
Arketypen av sauvignon blanc-dofter från Marlborough strömmar ur glaset med vegetala inslag såsom gräs, krusbär och fläder men även tropiska hintar i form av passion, mango och persika samt en touch omogen citrusfrukt. I gommen bjuds ett ungdomligt busigt och livligt vin med markerad citrusfrisk syra, stenfruktiga nyanser, lätt omogna krusbär och örtblommiga toner. Avslutar rent, stramt och aptitretande torrt. Vår och sommar, skynda på!

Maten & vinet
Finns det någon druvsort som hanterar sallad och grönska bättre än sauvignon blanc? Tveksamt och att den dessutom fixar en svår filur som rödbetan blir således bara ännu en anledning till vårt vinval. När dessutom den syrliga smaken i getosten kommer i kontakt med vinets fräsighet och vegetala syra, ja då är det bara att kapitulera för kombinationen.

Vinet finner man på Systembolaget här >>>

RELATERAD LÄSNING