Hem Vinvärlden Giacomo Grimaldis hantverksbarolo Piccole Vigne – ett givet köp i årgång 2017

Giacomo Grimaldis hantverksbarolo Piccole Vigne – ett givet köp i årgång 2017

av Livets Goda

Barolo från en hantverksproducent och tillgängligt i flertalet Systembolagsbutiker i landet är ett efterlängtat inslag i sortimentet. Addera synnerligen sympatisk prislapp till det samt hög flirtfaktor och du har Giacomo Grimaldis 2017 Barolo Piccolo Vigne.

Överleverans skrev vi om Giacomo Grimaldis 2016 Piccole Vigne när vinet debuterade och det känns inte alls avlägset att tala i samma termer om uppföljaren 2017 även om det är helt olika förutsättningar och vingårdar som ingår i vinerna. Barolo Piccole Vigne kommer från familjen Grimaldi med idag Ferruccio Grimaldi vid rodret. Familjen köpte sin första vingård 1930 men det dröjde till 1996 innan man började sälja under egen etikett när Ferruccio Grimaldi sadlade om från polis till vinmakare samtidigt som han tog över familjevingårdarna.

Piccole Vigne kommer från 30-åriga rankor i vingårdsläget Sotto Castello i byn Novello och det kompletteras med en mindre andel nebbiolo från Rivasso och Terlo. Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen med enbart naturlig jäst innan det förs över till ekfat där det sedan vilar i två år fram till buteljeringen. Detta är den andra årgången av Piccole Vigne, en ordlek som kan tolkas både som unga vinrankor eller mindre kända vingårdar.

Livets Godas intryck av Giacomo Grimaldis 2017 Barolo Piccole Vigne

Debuten av Piccole Vigne hämtade Ferruccio från främst vingården Ravera men med 2017 är det läget Sotto Castello som får skina. Och det gör det verkligen med årgångens värmande egenskaper som uppbackning. Här får vi en klassisk Barolo med läckert solvarm nyponfrukt, körsbär, viol, torkad örtbukett med salvia i spetsen, tobak, diskret ek och viss undervegetation. Det är öppet, inbjudande och med flirtfaktorn rejält uppvriden. Precis samma känsla framkallar vinet i gommen med transparent körsbärshintad karaktär, violpastill, nypon och ett stänk bittermandel; allt svarvat i en smeksam stil där tanninerna gör sin stämma hörd, det är ju ändå nebbiolo vi pratar om, men de är aldrig torra utan snyggt mogna och snudd på sandiga. Frukten har en flirtig mognadssötma, syran agerar ryggrad och säkerställer fräschören och det följer med hela vägen till det kvardröjande avslutet som har en hint av blodcitrus i sig. Piccole Vigne är inget annat än ett givet köp i årgång 2017.

91 p

Det är nu nästan ett år sedan vi provade 2017-årgången av vinet för första gången. Intrycket består men med den fördelen att det nu stabiliserats i flaskan. Fortfarande en charmör som vi gärna korkar upp redan idag men visst kommer det utveckla en annan stil med lagring även om det är en Barolo vi tycker har sina främsta förtjänster i fruktdrivet. Är du som oss så kalkylera på 10 år efter skörd.

Grimaldis 2017 Piccole Vigne finns i närmare 50 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du Barolon utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 53008 och en flaska (750 ml, 14,5%) kostar 251 kronor.

Till Piccole Vigne på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING