1

Gick ner 60 kg – lanserar nu Sveriges första webbguide till alkoholfria öl

Lagom till Sober October lanseras nu nonallco.se – en oberoende webbguide till alkoholfria öl (under 0,5% alkohol). Målet är att inspirera alla som vill minska sitt alkoholintag, göra mer hälsosamma val och samtidigt dricka gott.

Petur Olafsson står bakom Nonallco.se – en oberoende webbguide till alkoholfri öl. / Foto: Lucas Eliasson

Bakom sajten står Petur Olafsson, initiativtagare till ölveckan GBG Beer Week, mångårig ölskribent i Mitt Kök Expressen.

Gick ner i volymprocent och vikt

När hans ölintresse bidrog till ett expanderande midjemått och dålig form, så bestämde han sig för att ta tag i sin hälsa. Första steget var att minska på alkoholintaget.

– Att prova öl tillhör jobbet, men på fritiden byter jag allt oftare till alkoholfri bärs. De senaste åren har utbudet vuxit rekordsnabbt och kvaliteten ökat rejält. Dessutom innehåller de flesta alkoholfria öl avsevärt mindre kalorier och socker än läsk, juicer eller fruktsmoothies. Alkoholfri öl är till exempel perfekt att dricka efter träningspasset – det ger extra energi och bidrar till träningsglädjen, säger Petur Olafsson.

Han köpte allt han kunde hitta på Systembolaget, i dagligvaruhandel samt olika webbutiker. Att prova sig igenom mer än åttio olika alkoholfria öl blev del av en åtta månader lång hälsoresa, som nu går i mål samtidigt som Petur Olafsson lanserar sin nya sajt. I mitten av september nådde han viktmålet: Minus 60 kilo.

En guide till allt om alkoholfri öl

Massor av bryggerier – från de största ölmärkena till mindre, lokala bryggerier – har börjat brygga öl med lägre alkoholhalt utan att kompromissa med vare sig smak eller kvalitet.

Tanken är att Nonallcos skribenter ska prova, recensera och kartlägga alla alkoholfria öl i Sverige. Man kan till exempel söka på näringsinnehåll, återförsäljare, kostkrav som glutenfritt och vad drycken passar till för mat, för att enkelt hitta rätt alkoholfritt öl till varje tillfälle.

– Det har varit kul att dra igång nonallco.se. Målet har varit att inspirera både mig själv och andra att göra mer hälsosamma val. Vi kommer nu fylla på med ännu fler alkoholfria öl och jag har massor av idéer om sajten ska utvecklas i framtiden.

FAKTA PETUR OLAFSSON
Isländsk göteborgare | 49 år | Sambo med Anna och pappa till Moa, Stella och Kajsa
Redaktör och skribent på Nonallco.se | Ölskribent hos Mitt Kök Expressen | Medgrundare av GBG Beer Week | Mottagare av utmärkelsen Årets Ölutvecklare på Restauranggalan 2017