Hem Vinvärlden Giftigt vin kan ha dödat Alexander den store

Giftigt vin kan ha dödat Alexander den store

av Livets Goda

”Toxikologen och vetenskapsmannen Dr Leo Schep, som arbetar vid The National Poison Centre samt vid Otago University på Nya Zeeland, tror att giftigt vin kan ha dödat den stora grekiska ledaren, enligt uppgifter publicerat av The New Zealand Herald. Alexander den store byggde upp ett massivt imperium innan hans tidiga död 323 år f.Kr, 32 år gammal. Vissa historiker menar att han dog av naturliga orsaker medan andra tror att han han blev utsatt för en förgiftning vid en bankett. Dr Schep, som har forskat kring de toxikologiska bevisen under ett årtionde, säger att några av de befintliga teorierna kring förgiftningen är ””ett skämt”” då exempelvis arsenik skulle ha dödat Alexander alldeles för snabbt. I hans forskningsrapport så framkommer det att den mest troliga orsaken till hans förgiftning skulle vara ett vin gjort från den vita julrosen, som vid fermentering förvandlas till ett giftigt vin. Julrosen var också välkänd bland grekerna som en örtbehandling för att framkalla kräkning. Det skulle också förklara de 12 dagarna det tog för Alexander den store att gå bort, under vilken tid han varken kunde prata eller gå. Dr Schep säger att vinet borde ha smakat väldigt bittert, varpå man kan ha sötat det ytterligare med annat vin. Dr Schep medger dock att hans död för evigt kommer att vara ett mysterium. Källa: The Drink Business”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING