Hem Vinvärlden Giovanni Corino – modernist med stor känsla för vingårdsläget

Giovanni Corino – modernist med stor känsla för vingårdsläget

av Livets Goda

 

Giovanni Corino är mannen som tog steget från att familjen arrenderade marken de brukade till att successivt köpa loss de olika lotterna. Innan dess hade hans far Celeste Corino flyttat med familjen till La Morra i början av 1950-talet för att hyra mark och sälja druvor vidare. När Giovannis ena son Giuliano gjorde entré i firman under 1980-talet så gick man över till att starta egen produktion och buteljera under familjenamnet. Corino hade stor hjälp av grannen och vännen Elio Altare som var en av de ledande i den modernistvåg som tog Piemonte med storm under framförallt millenniets sista decennium. Det var reducerade skördeuttag, franska ekfrallor, temperaturreglerade rotofermentorer som såg till att skalmassan var i rörelse och slutresultatet var något man inte tidigare sett i regionen. Med tiden så fann modernisterna sin väg att vandra och idag talar man inte i samma termer längre kring dessa och traditionalisterna.

Corinos ögonsten redan tidigt var Vigna Giachini som planterades i början av 1950-talet, en vingård som ligger något lägre än Rocche dell’Annunziata i det som kallas Frazione Annunziata och med Bricco Rocca som andra granne. Kanske inte samma kombinerade kraft och elegans som den namnkunniga grannen men istället så är finessen uppskruvad till max, något vi noterar när vi provar den 2014 Giachini som nu finns i beställningssortimentet. Marken är kalkrik och uppblandad med lera och vetter i syd- sydvästlig riktning med en altitud som sträcker sig uppåt 250 meter över havsytan.

Under mitten av 2000-talet bestämde sig Giovanni Corinos två söner för att dela upp familjeegendomen då de hade olika filosofier vilket ledde till att namnet Giovanni Corino drevs vidare av Giuliano medan Renato startade upp Renato Corino. Viner du för övrigt kan läsa mer om här och här. Splitten bröderna emellan var vänskaplig och rättvis och idag betyder det förutom Giachini för Giuliano att man även har ett mindre läge i ansedda Arborina samt Ciabot du Ré nära Annunziata där man gör en barbera. Och så produceras naturligtvis viner på klassiska piemontesiska druvor som även dolcetto och en langhe nebbiolo.

Livets Goda har provat genom de viner som nu finns att tillgå i Systembolagets beställningssortiment och det är stark köprekommendation på flera av dem.

2016 Langhe Nebbiolo (artikel 70092 BS, 235 kr)

Man riktigt längtar till att få prova Barolo och Barbaresco från 2016 med tanke på alla dessa teasers som nu dyker upp i form av de Langhe nebbiolo som når hyllorna. Corinos 2016 är inget undantag och här fullkomligen överöses man med generös frukt som ändå lyckas vara stram i sitt anslag . Transparent, violblommig och flörtig med stänk av tjärpastill lockar till att snabbt befria korken från tjänstgöring och även smakprofilen är läckert juicy med smeksamma tanniner som ändå skvallrar lite om att de hör till en nebbiolo. Närvaron är hög i denna Langhe som dricks strålande redan nu men som bjuder på mer om ett eller två års tid. 90/100 LGP

2014 Barolo Giachini (artikel 73207 BS, 529 kr)

Det har sagts mycket negativt om 2014 men topproducenterna har sannerligen inte gjort oss besvikna och allt fler viner från årgången förtjänar helt andra omnämnanden än generella årgångstabeller. Som just Giachini där 2014 är en sann njutning i läckert transparent och förförande stil. Vingården skördades en vecka in i oktober och vinet har lagrats två år i fransk barrique där en tredjedel var nya fat. Sedan ytterligare lagring och slutblenden mellan faten i stål innan buteljering. Vi kör en pop’n pour och möts av ett vin som startar ytterst lovande med klassiska attribut men i en elegant skrud som typiskt för producenten känns oerhört tillgänglig redan tidigt. Karamelliserade mörka körsbär möter fuktig tobak, nypon, de första höstlöven som startar förmultningsprocessen, lyxig lakrits och diskreta violhintar som först kommer med mer tid i glaset. Eken finns med i doftspektrumet men bidrar endast till helheten.

Charmerar gör Giachini ’14 även i gommen med en närmast transparent och dansant finess där frukten är stram men ändå närvarande, tanninerna av bättre sandpapperskvalitet och syran ser till att du gärna vill ha en klunk till. Läskande, djupt, finessrikt och oerhört älskvärt i en lättare stil typiskt för årgången som ger burgundiska vibbar. Men låt dig inte luras, vi provar även vinet andra dagen och då blir strukturen mer påtaglig och indikationen på att lagring nog ändå inte är så dumt gör sig påmind. 93/100 LGP

2016 Barbera d’Alba (artikel 71368 BS, 215 kr)

Urläcker, rakt på sak barbera där druvan tillåts komma till uttryck fullt ut med rik mörk körsbärsfrukt, kryddiga undertoner som närmast blir svartpeppriga samt en inbjudande violblommighet som knyter samman intrycken. Ungt ja, men det känns också som att Corino vill ha det så och inte har planer på att bygga en långliggare. Något som också bekräftas av den saftiga smaken som känns direkt tilltalande även om det finns motstånd i tanniner och djup i frukten. Barbera-frukt från olika lägen i La Morra och här är det enkom ståltank som gäller. 90/100 LGP

2016 Dolcetto d’Alba (artikel 82384 BS, 189 kr)

Han gör inte mer än runt 7000 flaskor av dolcetto, Giuliano Corino, men i årgång 2016 vill du gärna fånga några av dem. Här bjuds det mörkmurrig skogsbärsfrukt initialt men ju längre det står i glaset desto mer karamelliserade körsbär dycker upp tillsammans med örtbukett och viol. Återigen är det endast ståltank som gäller här och det låter frukten tala högre vilket den också gör. Årgången bjuder på täthet, tanninerna är visserligen mogna men ändå tydliga och syran är även den så uppfriskande. Det här är en dolcetto som lär appellera till många som behöver tänka om vad druvan är kapabel till. 89/100 LGP

Giovanni Corino importeras till Sverige av O.Wines

Foto: Producenten

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING