Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Glassrapporten 2024: Fyra trender för svenska folkets glassvanor

Glassrapporten 2024: Fyra trender för svenska folkets glassvanor

av Livets Goda

Glassrapporten 2024: Svensk glass, guldkant, nostalgi och medvetna konsumenter – det är årets trender inom glassvärlden enligt färska Glassrapporten 2024, som SIA Glass står bakom.
I rapporten redovisas också försäljningsstatistik från föregående år, ett år då SIA Glass bland annat slog nytt rekord med över 21 miljoner sålda Glassbåtar.

Glassrapporten 2024

SIA Glass i halländska Slöinge har över 60 års erfarenhet av att göra glass, och har sedan starten 1961 haft ett stort engagemang på områden som smakinnovation, hållbarhet och lokal produktion. Lång erfarenhet av glasstillverkning går hand i hand med nyfikenhet på marknaden och det är bakgrunden till att SIA Glass nu sammanställt 4 glasstrender som presenteras i Glassrapporten 2024.

Rapporten baseras på omvärldsspaningar med extra fokus på trender inom livsmedelsindustrin och statistiska undersökningar gjorda av Kantar.

De fyra glasstrenderna i korthet:

 1. Vi vill ha svensk glass!
  Det lokalt producerade har en tydlig identitet vilket skänker oss en känsla av kvalitet när mycket annat känns osäkert och instabilt
 2. Konsten att unna sig
  Att svenskar vill kunna unna sig själv lite guldkant på vardagen i form av en god glass är en tydlig trend på den svenska glassmarknaden, och den viktigaste drivkraften bakom ett glassköp är extra god och njutbar smak.
 3. Nostalgi och vår längtan efter det enkla
  Trenderna nostalgi och vår längtan efter det okonstlade är tydliga även inom glassbranschen och uppsvinget för rena smaker kan ses bevis för detta.
 4. Den medvetne konsumenten
  Råvarans betydelse, dess ursprung och att den produceras på ett schysst sätt är en tydlig glasstrend, liksom konsumentens krav på transparens och tydlig ursprungsmärkning.

Glassåret 2023 – glassmarknaden i siffror

I rapporten redovisas också fakta om Glassåret 2023, baserat på försäljningsstatistik. Svenska folket åt hela 7,6 liter glass förra året, en siffra som inte står rekordåren under pandemin långt efter – då åt vi över åtta liter glass köpt i dagligvaruhandeln per person.

SIA Glass slog under året ett nytt rekord då försäljningen av glassfabrikens ikoniska Glassbåt sålde över 21 miljoner (nostalgitrenden!). En annan nyhet är att SIA Glass tack vare sin volymtillväxt passerat GB Glass och är nu till volymen störst i landet inom kategorin hushållsglass.

– Det är historiskt och något vi är stolta över och styrker oss i att vår ambition att hålla hög kvalitet på våra standardprodukter är viktig, säger Stefan Carlsson, VD SIA Glass.

RELATERAD LÄSNING