Glen Moray Classic Peated - komplexitet och snygga svängar!

Livets Goda 6 Dec, 2018
Whisky och Bourbon Glen Moray, beläget i Elgin, hjärtat av Speyside startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade lokala ales. Den 13:e september 1897 så började man med destilleringen av single malt whisky som man lagrade olika typer av fat. Speyside som ligger beläget i nordöstra delen av Skottland där man har ett mycket fördelaktigt klimat för tillverkning av whisky.
Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat i ungefär 7 år och för att få upp rökigheten så har Graham Coull, Master Destiller, använt rökmalt. Denna butelj är vårt fokus i veckans WB-Tips.

"Glen Moray Classic Peated har lagt ribban högt..."

 
Chefredaktör Anders Enquist om Glen Moray Classic Peated
Prislappen på denna whisky indikerar att vi här får en något enklare och mer lättsmält och folklig variant av den skotska heliga brygden. Men nja, så enkelt kan vi ändå inte göra vårt statement här. Visst, strukturen och kraften är avrundade och följsamma i gomspelet, men det är inte en lättsinnig och planlös känsla som lämnar sina avtryck, nej, här får vi mycket komplexitet och snygga svängar för pengarna. Här finns en plan, en linje, en tanke, god sådan.
 
Rökmalten har använts på ett väldigt balanserat och välansat vis och innefattar eleganta inslag av både tobak och läder. Den lätt karamelliserade sötman som går igenom har en väl avvägd vaniljhint i huvudspelet och dessutom en kontrollerande krydda som ger en fin kontrast och samtidigt en edge och snyggt bett i konturen.
 

"...här får vi mycket komplexitet och snygga svängar för pengarna."

 
Lägg sedan till övriga beståndsdelar i smakpaletten och hur de arbetar så måste man bli lite småimponerad. Här har man – denna gång sett i fotbollstermer - med låg budget skapat ett vinnande lagkoncept där alla lagdelar hjälper varandra istället för att stjälpa.
 
Inslagen av citrus, apelsin, mogna röda äpplen, choklad, tjärapastiller och honung får alla synas och samtidigt blir man till en vältajmad enhet med stor ödmjukhet inför varandras förtjänster. Det blir ett elegant och smakmässigt förföriskt snyggt lagspel.
 
Glen Moray Classic Peated har lagt ribban högt i ”budgetpris” klassen!
 
89 poäng
 
Nr 446 (700 ml) 40%, 299 kr
 

Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige

Whisky och Bourbon Konsumenttrender och utvecklad bryggteknik gör att allt fler svenska konsumenter…
16 Aug, 2019

Förhandsboka Penfolds Collection hos Winefinder

Vin Den 20/9 kl är det Sverigepremiär för Penfolds Collection 2019.…
16 Aug, 2019

Ca'Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Vin Lively Wines lanserar 2 viner från Ca’Marcanda, Gajafamiljens egendom i…
14 Aug, 2019

Svenskarnas favoritmat på resan

Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern.…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet