Glen Moray Classic Peated - ytterst kvalitativ och välsvarvad whisky

Livets Goda 26 Apr, 2019
Whisky och Bourbon Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat i ungefär 7 år och för att få upp rökigheten så har Graham Coull, Master Destiller, använt rökmalt. Ny buteljering och således har vi på nytt analyserat och är således vårt fokus i veckans WB-Tips.Chefredaktör Anders Enquist om Glen Moray Classic Peated
Oh yes du kära Glen Moray Classic Peat, du har min uppmärksamhet. Jag är redo och villig. Ett känt uttryck brukar vara: du får det du betalar för. Okej, låt oss då i detta fall skriva att du får mer än du betalar för. Mer exakt, hade denna whisky kostat en hundring mer eller lite till i kronantal så hade inga ögonbryn höjts för det. Faktum är att ett för lågt pris på en bra whisky kan indikera felaktig ”varningsflagg” beträffande karaktär och struktur. Eller, en mer urvattnad, folklig whisky. Jag kallar det ”verandamingel-whisky”.

"...du får mer än du betalar för"


Men här har vi som sagt bra mycket mer än så. Det här är en ansenlig buteljering av en redan tidigare ytterst kompetent, kvalitativ och välsvarvad whisky. Kraften i strukturen är dämpad och smidig men med karaktär och substans i djupet, här får vi mycket komplexitet och snygga lager.  

"...här får vi mycket komplexitet och snygga lager."

Rökmalten är balanserad och välansad och färgar de välspelande inslagen av citrus, apelsin, mogna röda äpplen, choklad och tjärapastiller med utsökt fingertoppskänsla. Den lätt karamelliserade sötman som går igenom har en väl avvägd vaniljhintad honungston i huvudspelet och en mer temperamentsfylld krydda ger i detta en förmånlig edge och snyggt bett i konturen. I avslut smyger det fram eleganta inslag av både tobak och läder.

Glen Moray Classic Peated bjuder upp till en taktfull whiskydans, melodin sitter där den ska!

90 poäng / Whisky & Bourbon

Glen Moray Classic Peated
Nr 446 (700 ml) 40%, 299 kr
Skottland, Storbritannien

Whiskeyn finner ni på samtliga Systembolag >>

Om Glen Moray
Glen Moray, beläget i Elgin, hjärtat av Speyside startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade lokala ales. Den 13:e september 1897 så började man med destilleringen av single malt whisky som man lagrade olika typer av fat. Speyside som ligger beläget i nordöstra delen av Skottland där man har ett mycket fördelaktigt klimat för tillverkning av whisky.


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet