Hem NyheterNyhet WB Glen Moray släpper ett ovanligt singelfat exklusivt för svenska whiskyfans

Glen Moray släpper ett ovanligt singelfat exklusivt för svenska whiskyfans

av Livets Goda

Glen Moray släpper ett noggrant utvalt singelfat tillägnat sina svenska whiskyfans på Systembolaget den 23:e februari. Det är Glen Moray First Fill American Oak 2003 ur Master Distiller’s Selection som kommer att finnas i några utvalda butiker med varunummer: 40886-01 | pris: 1 349 kr | 700 ml | non-chill filtered | alk. 52,8% VOL | endast 174 flaskor är inköpta.

Destilleriet som gjort sig känt för sina vinfatslagringar väljer nu motsatt väg. Utvalt fat är ett traditionellt bourbonfat och tanken är att visa upp destillatet som det är. Med andra ord en unik chans att få prova Speyside-whiskyn i ursprunglig form, fast lagrad i hela 16 år. Nu får whiskyfansen möjlighet att lära känna destillatets ursprungliga natur i denna Glen Moray Private Edition. Något annat som utmärker whiskyn är den höga alkoholhalten på 52,8%. Detta är ett enskilt singelfat som tappats på flaska vid naturlig fatstyrka.

Daniel Gyhlénius på Moestue Sverige beskriver First Fill American Oak så här: ”whiskyn doftar rostad vanilj och smörkola från fatet och lite kryddighet från destillatet. Balansen i munnen är perfekt med mörka frukter och seg kola samsas med ektonerna. Eftersmaken är kryddig och sötaktig med en hint av rökighet som sakta tonar bort”. Vi på Moestue har varit med i urvalsarbetet och från Skottland har vi fått flera fatprover på möjliga kandidater. Det har varit väldigt intressant att fördjupa sig i Glen Moray´s smakvärld och vi föll direkt för bourbonfatet. En välbalanserad och elegant whisky med många lager som nog är den bästa jag provat från Glen Moray, hittills. Vi hoppas att kunna lansera fler fat ur Master Distiller’s Selection-programmet framöver.”

Destilleriet som är beläget i Elgin, hjärtat av Speyside, startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade lokala ales. Den 13:e september 1897 så började man med destilleringen av Single Malt Whisky av högsta kvalitet som man lagrade olika typer av fat. Allt enligt handskrivna liggare, som idag förvaras säkert i arkiven. Idag har Glen Moray totalt sex pannor och gör över 5 miljoner liter årligen. Speyside som ligger beläget i nordöstra delen av Skottland, de skotska högländerna. Regionen har ett mycket fördelaktigt klimat för tillverkning av kvalitetswhisky och i området finns det många destillerier.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING