Lanseringen av Glenfiddich Straight Malt 1963 har varit banbrytande för hur vi dricker och upplever whisky och har lagt grunden till vår syn på single malt idag. Innan 1963 dominerade blended whisky den internationella marknaden och därmed gemene mans uppfattning om whisky. Nu har Brian Kinsman, Master Blender hos Glenfiddich, skapat en whisky som är närmast identisk med den klassiska lanseringen från 1963. Utgångspunkten har varit originalreceptet som sparats på destilleriet i skotska Dufftown. – När Glenfiddich Straight Malt lanserades i början av 1960-talet var det revolutionerande. Många människor hade aldrig druckit single malt tidigare, idag har det blivit en självklarhet. Min utgångspunkt har varit att hamna så nära originalet som möjligt i buteljeringen. Resultatet är en whisky som är lätt och fruktig med tydliga inslag av europeiska sherryfat, säger Brian Kinsman, Master Blender hos Glenfiddich. Precis som innehållet ligger den moderna designen nära originalet från 60-talet med den karaktäristiska triangulära gröna flaskan och detaljer i rött, vitt och guld. Initiativtagare bakom originallanseringen på 1960-talet var Sandy Grant Gordon, sonson till William Grant som grundade Glenfiddich 1886. – Mina rekommendationer är att antingen dricka Glenfiddich Original ren eller att tillsätta några droppar vatten. Det öppnar upp smaken ytterligare och inslag av kryddighet, citrus och havrekakor framträder tydligare, säger Oscar J-T Holm, WG&S Nordic Marketing & Communication Manager. Glenfiddich Original tappas enbart i en limiterad upplaga. Från den 1 december 2015 finns 516 exemplar i Systembolagets beställningssortiment. En flaska om 70 cl kostar 995 SEK och artikelnummer är: 85551-01.
846