Hem Whisky & Bourbon Glenfiddich lanserar ny upplaga av Project XX

Glenfiddich lanserar ny upplaga av Project XX

av Livets Goda

I destilleriet i Dufftown, Skottland, tillverkar Glenfiddich världens mest prisbelönta single malt och sedan 2015 har whiskytillverkaren vunnit över 100 utmärkelser i whiskytävlingar världen över. Destilleriets Malt Master Brian Kinsman söker konstant efter nya utmaningar och med hjälp av hans kreativa sinne lanserades whisky-serien – Glenfiddich Experimental Series – en serie innovativa fatlagringar där produkter som Project XX, IPA Experiment, Winter Storm och Fire & Cane ingår.

Lanseringen av Project XX blev en stor framgång när den släpptes i fjol – och nu återlanseras en ny upplaga.

För att framställa Glenfiddich Project XX bjöd Brian Kinsman in 20 whiskyexperter från 16 olika länder till destilleriet. Väl på plats fick experterna i uppgift att leta bland faten för att upptäcka sin favorit. De 20 faten som sedermera valdes ut var bland andra Bourbon-ek-, Sherry- och Portfat som alla blandades samman i en mindre vetting-tank och buteljerades under namnet Project XX.

– I vanliga fall är det endast en Master Blenders smakpreferenser som avgör vilka fat som ska användas. Här har vi utmanat oss själva och istället låtit 20 Master Blenders samverka, för att skapa en innovativ och oförutsägbar whisky, förklarar Brian Kinsman, Malt Master på Glenfiddich.

Glenfiddich Project XX kan beställas i begränsad upplaga på Systembolaget, med start den 29 augusti 2019.

Glenfiddich Project XX
Artikelnr: 40572 Pris: 699 sek kr Alkohol: 47%
Livets Goda om whiskyn;
Det här är en whisky som bjuder på ett mer intensivt gombett men i ett dräpande elegant utförande, där smakerna är lika stora som bra. Vi förnimmer en större citrusdominans från start, i en torrare stil med bett och bra krydda från vitpeppar, även om vi även här finner en finstämd och integrerad sötma. Sedan kommer underfundiga toner av gammalt läder, båtdäck, mandlar, örtig sälta, viollakrits och även en liten försiktig peatyhint. Det är en mångbottnad pjäs med balans och harmoni rakt igenom hela skådespelet. Det är en perfekt gjutning av olika element och befäster den kunskap och skicklighet som finns fastetsat i kälen hos Glenfiddich, För ynka 699 kronor tar vi del av denna notabilitet, det tackar vi för!
95 poäng

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING