Hem Whisky & Bourbon Glenfiddich Solera 15 YO skiner i “årgången”

Glenfiddich Solera 15 YO skiner i “årgången”

av Livets Goda

Whisky & Bourbon Glenfiddich Solera 15 YO
Det här destilleriet känner vi ju (också!) här på redaktionen till utan och innan, efter ett antal besök på plats i Skottland och efter att under många, många år ständigt uppgraderat oss på all whisky som därifrån kommer.

Så med en ny Solera buteljering i våra händer, inbillning från oss eller kalla fakta: en solera i något ljusare format, stramare sötma och rakare i sin eleganta stil? Ja, nog känner vi lite så för stunden. Vi slår först fast; som gängse serveras vi ett elegant och välgjort stycke whisky med fruktig spänst, där nyanser av honungsslungad aprikos, körsbär och citrus tillsammans med päronvindar och en rund, men distinkt kryddighet med små, lätta örtiga inslag ger sig till känna. Men det vilar en ”naknare mer hudlös elegans” i den dock alltid så snygga Glenfiddich belevade strukturen och de rustika anslaget som påvisar ålder med sina toner av lädersoffa och torrt sötade reptoner ger whiskyn en komplexitet och ett temperament som sitter som handsken gjutet på handen och det tilltalar oss mycket.

Det finns en nytänd balanserad kraft och längd i denna whiskys identitet och som alltid känns det lika underbart tidlöst, klassiskt och smakfullt som vi förväntar oss. Inga misstag här således, Glenfiddich Solera 15 YO skiner i ”årgången”!

92 poäng / Whisky & Bourbon

Glenfiddich Solera 15 YO
Nr 308 (700 ml), 499 kr, 40%, Skottland

Whiskyn finns för närvarande på 219 Systembolag. Vilka butiker som har den på hyllan kan du se här >>
Naturligtvis kan flaskan beställas till valfri butik om just din butik inte huserar buteljen.

 

RELATERAD LÄSNING