Glenlivet proudly present

Livets Goda 14 Dec, 2018
Whisky och Bourbon The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet. Fabrikens grundare, George Smith, var den förste som ansökte om tillstånd att lagligt destillera år 1824 då nya regler krävde licens för tillverkning. Innan dess hade han, precis som sina förfäder, i hemlighet bränt sin whisky hemma på gården. Hans whisky skapade sig snabbt ett gott rykte vilket gjorde att andra destillatörer började använda namnet "Glenlivet" på etiketterna, som en kvalitetsstämpel. 1880 ansökte George´s son, James, om namnskydd för varumärket och sedan dess är det bara deras whisky som får kallas The Glenlivet. I veckans WB-Tips har vi lagt fokus på destilleriets 12- och 18-åring.Chefredaktör Anders Enquist om The Glenlivet 12 YO - "En harmonisk 12-åring"

Denna 12-åring är faktiskt så bra att man glömmer bort hur bra den är tills man intar den… igen. Ok? Vi menar så här att vi tror att vi alla inom det whiskyälskande gebitet faktiskt överhuvudtaget emellanåt glömmer bort hur bra 12-åringarna inom whiskyvärlden faktiskt kan vara. Just därför att det ”bara” står 12 yo på buteljen. När vi sedan sitter där med ett glas Glenlivet 12 yo så påminns vi på ett ska vi säga väldigt trivsamt sätt, om detta faktum. Ok?

Glenlivet 12 yo hänger vi således gärna med och absorberar i oss allt den så snyggt bjuder på: citrusfruktigheten med läckert fudge-chokladbelägrad sötma i sig där faten ger krydda och skärpa så det skapas en elegant edge. Det blir mjukt fylligt och elegant, stringent stramt på en och samma gång.

Det råder ett harmoniskt lugn i denna 12-åringen, vi behöver inte hetsa upp oss. ”Chilla, njut och ha det bra, jag tar hand om er”, är det den talar om för oss att göra. Och det gör vi så gärna så…

91 poäng

The Glenlivet 12 YO
Nr: 435, 40% (700 ml), 399 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn finns på ca 100 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik här >>

Chefredaktör Anders Enquist om The Glenlivet 18 YO - "En skinande 18-åring"
Där står den då: ståtlig, stabil, elegant och trygg – Glenlivet 18 yo. Låter det… tråkigt? Perfekt? Inte alls.
Att sippa på ett glas, gärna ett bourbonglas faktiskt, av denna 18-åring är som att säkert segla med en båt in i en trygg hamn, en trevlig sådan. Dessutom med en mycket ödmjuk hamnavgift. Det finns ett gyllene dovt skimmer i denna whiskys fägring och sammansättningen i doftspelet där whiskyns ålder bäst går att spåra, är smått genialiskt, balanserat och elegant i inslagen av skinnfåtölj, läder, tobak och ceder med en sötma i sig från kanderad citrus och körsbär befäst på en crème brulée.

I gom stegar stolta tillägg av kanderade äpplen in och kryddigheten som legat på svaj stramar åt repen, tonar ner sötman och ger ett skönt bett i den växande silkigt torrt men fylliga strukturen. Avslutet fäster länge och väl utan att tappa skärpan i den balanserade hållningen som denna whisky står för.

Och igen det här med uttrycket ”tråkigt”, låt mig utveckla:
Tankarna när jag sippar på The Glenlivet 18 Yo för mig till Clark Gable – minns vilken pondus, utstrålning och hur snygg denna man var - och hur han i motpolen Marilyn Monroes sista genomförda film ”De missanpassade” gav det ”sockrat” attraktiva i Monroe en mogen, djup och skinande glans.
Ja, dessa två motpoler var alltifrån en ”tråkig” kombination, tvärtom så gnistrade det om de båda, så då har ni på ett ungefär läget klart över hur snyggt motpolerna i denna whisky tillsammans arbetar.

Det gnistrar och skiner vackert om The Glenlivet 18 Yo och varje sipp är en njutning.

93 poäng

The Glenlivet 18 YO
Nr: 543, 43% (700 ml), 699 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn finns på ca 100 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik här >>


Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Whisky och Bourbon Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som…
20 Jun, 2019

Midsommarecept från Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
20 Jun, 2019

Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019
Artikelarkivet