- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Glenmorangie 1963

“Enligt Dr Bill Lumsden som är den som är ansvarig för utveckling och urval av Glenmorangies whiskybuteljeringar och en av Skottlands främsta whiskyexperter så visar whiskyn vid kontroll att den behållit både en rikhaltig doft och smak. Original buteljerna har nu dekanterats till nya buteljer som är designade för att ge en anknytning till den typ av buteljer som användes på 1960-talet samtidigt som paketeringen skall ge en känsla av att man har en ”tidskapsel” med lite lyxiga förtecken. Man tror att många samlare och konnässörer kommer att bli intresserade av Glenmorangie 1963 då denna är världens första dubbellagrade maltwhisky, långt före konceptet med ”wood finishes” blev ett känt uttryck. Glenmorangie har ju länge varit ledande på just slutlagringar. I just fallet med Glenmorangie 1963 så var den dubbellagrad på spanska sherry Oloroso fat i nästan två år innan den buteljerades 1987. Bill Lumsden berättar att den var en föregångare innan han började i större skala skapa de extralagrade Glenmorangie whiskies som är välkända idag. Bill Lumsden säger vidare att ”Glenmorangie 1963 är en unik möjlighet för whiskyentusiaster att prova en banbrytande Single Malt Whisky. Den markerar starten på dubbellagring av maltwhisky och är en unik bit av whiskyhistoria som säkert appellerar till alla som är intresserade av maltwhisky. För dem som får möjlighet att smaka på whiskyn är det också en unik möjlighet att föras tillbaka till hur whiskyn smakade på 1960-talet” Alla flaskor är numrerade och kommer i en ”tidskapsel” inspirerad låda av metall. Insidan av lådan är av polerad ek och med finns också en liten designad bok med ett handskrivet äkthetsintyg utfärdat av Bill Lumsden. Etiketten, sigillet och kapsylen på flaskan är av solitt silver. Färgen på Glenmorangie 1963 är varmt valnöt och doften bjuder på en blandning av rostad kokosnöt, vanilj-fudge och körsbär. Smaken innehåller en fruktig ton av mogen persika, ananas, söta karamelliserade apelsiner och en liten ton av demerara socker. Det finns också inslag av muskot, marsipan och valnöt som en påminnelse om lagringen på Oloroso fat. “”Åldern på whiskyn är densamma som den första utgåvan och de rika och överdådiga smakerna av denna exceptionella whisky är helt intakta och som jag minns dem”” säger Dr Bill Lumsden. Det finns bara 50 buteljer av Glenmorangie 1963 så här 50 år efter sin födelse. Buteljerna som kommer att kosta ca 20 000 SEK styck kommer att säljas genom specialistbutiker världen över.”