Som vanligt är det Dr Bill Lumsden som står bakom kreativiteten och nyfikenheten med denna utgåva som slutlagrats på franska ekfat. Man har dels använt grand cru fat från Clos de Tarte samt fat från ett sött vin från Côtes du Rhône. – Efter att ha besökt några av Frankrikes mest berömda vingårdar under 20 års tid, så har jag haft möjligheten att prova många sällsynta och intressanta viner i jakten på fat som kan komplettera vår slutlagring. Som en riktig vinfantast så har många av mina mest minnesvärda resor gått till Bourgogne, där det finns en passion och ett öga för detaljer som aldrig slutar att förvåna mig, berättar Dr Lumsden. – De mindre vingårdarna i regionen verkar inte bry sig om skördeuttag, kostnader eller timing. De jobbar outtröttligt – helt enkelt för att att skapa det bästa vinet. Precis som andan på Glenmorangie, så skyr de inga medel i jakten på perfektion, fortsätter Bill att berätta. – Den här delade filosofin inspirerade mig till att skapa den ultimata kärleksförklaringen till franska viner och de vänner jag har fått äran att lära känna under mina resor. Resultatet av den här delade filosofin blev Glenmorangie Companta. – För att komplettera den vågade, kryddiga karaktären från grand cru faten så har jag valt att komplettera whiskyn med en liten del whisky som mognat i fat som tidigare innehållit ett sött vin från Côtes du Rhône. Det tog lite tid, men med små försiktiga steg hittade vi tillslut den perfekta balansen, vare sig för vågad eller för tam, berättar Lumsden om resultatet. Det är inte klart när whiskyn kommer till Sverige än, men cirkapriset kommer landa på 995 kr.
833