En 15-åring med ett charmfullt och sofistikerat temperament - Glentauchers 15 Years Old

Livets Goda 9 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190 år, men i höstas presenterade man sin kanske största nyhet i whiskyvärlden. Man lanserade för första gången två av de destillerier som utgör stommen i Ballantine’s – Glenburgie och Miltonduff – som officiella single malt-buteljeringar för den globala marknaden. Nu släpps Glentauchers 15 - den tredje whiskyn i serien av Single Malt från Ballantine’s. Med andra ord är det första gången man kan köpa en officiell Single Malt-buteljering från Glentauchers, ett av de destillerier som utgör stommen i Ballantine’s

"...En 15-åring med ett charmfullt och sofistikerat temperament"


Glentauchers 15 Years Old tillsammans med kompisen Alec Bradley Black Market

Chefredaktör Anders Enquist om
Glentauchers 15 Years Old
Den här whiskyn har alla attribut för att kunna bli en omtyckt och populär storsäljare. Bra ålder, snyggt prissatt, alkoholhalt som ger en ”snällare” känsla och inte minst att den är riktigt god. Snygg, påkostad butelj har den också. Finns det då ingenting alls att klaga på? Ja, kanske just att de 40 procenten skulle behövt vara låt oss säga mellan 3-6 procent mer för att skåpdörren skulle slå igen helt utan något som helst gnissel.
Å andra sidan så har vi i buteljen ett innehåll som kan få den mest oerfarne whiskydrickaren att ta ett utmärkt insteg i whiskyvärlden och även den mest kräsne whiskyentusiasten att tillstå att det är ett mycket delikat jobb som gjorts här.

"...finlemmat kryddbett liksom utsökt balanserad sötma..."


Glentauchers 15 Years Old har ett charmfullt sofistikerat sorglöst temperament och är en underhållande och social whisky att hänga med. I detta har den har karaktär och stolt ryggrad. Elegant och fruktrikt i doftspektrumet med väl synkroniserade inslag av fat, citrus, honung, toffée, ljust karamelliserad frukt av mogna päron och äpple med vissa steniga och blommiga inslag.

"...en kvalitativ och väldigt smakfull whisky..."


Fästet i gom är gentilt och silkigt med ett finlemmat kryddbett liksom utsökt balanserad sötma och här kliver även lakrits och cigarrtobak in och sällskapar med doftspelet. Det är mycket läckert att i gom notera hur alla dessa inslag möter upp varandra och så omedelbart samspelar, och en vind av lädersoffa som sedermera smyger fram efterhand i doften påvisar även att vi har en ålder i glaset. Just i detta moment drabbas vi av en oerhörd längtan av att sitta på en genuin pub av skotsk karaktär med Rod Stewart´s ”Maggie May” i bakgrunden och regnet strilandes utanför våra fönster.

Ja, förutom att vara en kvalitativ och väldigt smakfull whisky så är det också sådana känslor Glentauchers 15 Years Old framkallar.Det är svårt att motstå sådant!

91 Poäng / Whisky & Bourbon

Glentauchers 15 Years Old
Nr 82425 (700 ml), 449 kr, 40%
Skottland

Whiskyn finns sedan den 8:e oktober tillgänglig på Systembolagets Beställningssortiment. Ni kan beställa whiskyn här >>


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet