Hem Vinvärlden Glinavos – grekisk syrah av toppklass

Glinavos – grekisk syrah av toppklass

av Livets Goda


Glinavos odlar allt från välkända sorter som sauvignon blanc, cabernet sauvignon och syrah, till de mer regionala debina, vlahiko och bekari. Ofta mixas klassiskt med de egna och resultatet är strålande. Men det finns ett par druvrena varianter också, som det fatlagrade syrah-vinet, egedomens sannolikt främsta vin.

2012 Domaine Glinavos syrah tickar in på 389 kronor – något som säkert avskräcker en och annan – men den som vågar utvidga vinhorisonten kan förvänta sig ett elegant vin med stor pondus. 18 månader på fransk ek ger vinet en mer internationell stil men det är något med denna som ändå gör den annorlunda i sitt uttryck. Initialt en något dov bouquet men som med luft öppnar upp och bjuder på mörka nyanser av björnbär, svarta körsbär men också ett stänk viktoriaplommon. I bakgrunden kryddig ek med fuktig lakritspiptobak, blomstjälkar, en sval stenig mineralitet och läder. Allt sitter samman väldigt snyggt och även om mognaden börjar visa upp en mer komplex sida av doften så är det likväl bra tryck i frukten. I gommen handlar allt om solmogen men stram mörk bärfrukt som hittat samspelet perfekt med den pigga syran, de sandiga tanninerna och ek som allt mer integrerats i smaken. De sekundära tonerna är mer närvarande här, något som tobaken och cedertonen skvallrar om. Avslutet är långt och har en närmast gammaldags Bordeauxaktig finess som lär tilltala de som kategoriserar sig själv frankofila.

Ett vin som dricks med stor glädje nu men som lär ha potentialen till ytterligare finess. Dessutom ett bevis på att landet har kommit bra längre i sin vinutveckling än vad vi konsumenter vill tro om Grekland. Glinavos syrah lär inte göra bort sig bredvid betydligt mer namnkunniga kamrater…

Livets Goda-intrycket: 92 LGP

Importör i Sverige är O.Wines and Spirits AB. Länk till vinet som finns i beställningssortimentet finner du här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING