Hem Mat & Restaurang Global – designen

Global – designen

av Christoffer Enquist

Funktion möter filosofi – Komin Yamada är mannen som med sin unika känsla för design satte Global på världskartan.

Sedan den första Globalkniven såg dagens ljus år 1985 har Komin Yamada haft en gedigen historia av att designa knivar utöver det vanliga. Genom att kombinera japansk filosofi med innovativ och funktionell design har han formgivit några av världens mest populära kockknivar – en konst som kräver såväl förnuft som känsla.

Enligt Yamada själv är simplicitet ett av de viktigaste ledorden i Globalknivens designfilosofi. Essensen i god knivdesign, menar han, är att sträva efter funktionalitet och klarhet. En bra kniv är något som känns och upplevs naturligt, utan att avslöja den verkliga komplexiteten bakom skärpa, balans eller design. Det är något som snarare ska ge utrymme åt funktion, än återspegla god smak.

I Globalkniven har det lagts ner ett stort arbete på att just väva samman design och funktionalitet. Detta är något som bland annat tar sig i uttryck i de karaktäristiska prickarna, vilka pryder knivens handtag. För kniven fyller designen två funktioner; dels värmer prickarna metallen i skaftet, dels fungerar de som halkskydd. Det är små och komplexa detaljer, men som tillsammans utgör en funktionell design – något som Yamada menar resulterade i att Globalkniven, innan den blev känd, kunde särskilja sig från sina konkurrenter.

– Flera andra företag funderade också på att producera en helt rostfri kniv, eller höll redan på att ta fram en. För att särskilja oss från dem behövde vi komma på något annorlunda. Resultatet blev designen med prickarna, säger han.

Förutom prickarna har även knivens utformning, balansen mellan handtag och blad, spelat en stor roll i Globalknivens funktionalitet. Inspirationen, förklarar Yamada, kommer från den japanska guldfisken.

– Den här kniven är tydligt baserad på formen av en fisk. Den ena delen är huvudet och den andra är stjärten, säger han och syftar på knivens handtag respektive blad.

Varför just fisken har fått agera inspirationskälla för Globalkniven menar Yamada har att göra med sättet som denne navigerar sig på. Med sin släta kropp och breda svans rör sig fisken graciöst genom vattnet – en mjuk, smidig rörelse som balanserar formens fysiska oregelbundenheter.

Konsten att göra just detta – balansera asymmetriska oregelbundenheter – är en filosofi som ursprungligen härstammar från gammal Zen-estetik och något som han beskriver som väsentligt för att kunna tillverka unika knivar. I Globalkniven tar sig detta uttryck i balansen mellan knivens blad och handtag, där man med stor noggranhet och precision strävar efter att uppnå full jämvikt. Enligt Yamada är detta således vad som gör Globalknivens design så utmärkande – att kniven är viktad för att skapa en perfekt balans i handen.

...
EN GLOBAL 35-ÅRING

Globalkniven är rotad i japansk knivhistoria, testad av proffs i decennier och är den självklara språngbrädan till medveten matlagning. Vid årsskiftet fyller Global trettiofem sylvassa år — ett jubileum som nu firas genom lanseringen av inte en, utan två exklusiva jubileumsprodukter.

Läs mer på Sundqvists Blogg >>

RELATERAD LÄSNING