Global grillskola - Kimchi

Livets Goda 17 Jun, 2019
Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker och tekniker är ett bra sätt att utmana sig i sin matlagning. Här delar Mästerkocken Jennie Walldén med sig av sitt bästa recept på kimchi. Kimchi är en klassisk, koreansk sidorätt som passar utmärkt att servera som tillbehör till grillat.

INGREDIENSER

Jennies kimchi
1,5 kg salladskål
3 msk salt
1,5 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk socker
2 msk ingefära, riven
2 msk vitlök, riven
1 liten gul lök, riven
0,5 dl fisksås
1 dl gochujaru (koreanskt chilipulver)
3 msk saltade miniräkor (finns i kylen på asiatiska livs) eller 2 msk extra fisksås
6 salladslökar
1 morot
10 cm rättika
1 äpple

GÖR SÅ HÄR

Dela salladskålen i kvartar och skär den sedan i 4 cm stora bitar. Lägg kålen i en stor skål. Separera bladen väl. Strö salt över kålen och blanda tills alla blad är täckta av salt. Saltet drar ur vätskan ur kålen. Låt kålen stå i 1,5 timme.

Medan du väntar, förbered smaksättningen till kimchin. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock kräm. Låt svalna något. Tillsätt sedan ingefära, vitlök, lök, fisksås, chilipulver samt räkor. Rör om ordentligt.

Skölj salladskålen för att få bort överflödigt salt. Smaka sedan av så att lite saltsmak finns kvar. Tillsätt chiliblandningen i skålen med kål. Skär rättika i tunna tändsticksstavar (även kallat julienne), och lägg i skålen. Gör likadant med moroten. Skiva salladslöken tunt och tillsätt i skålen. Avsluta med att skala och skära äpplet i små tärningar (även kallat brunoise) och lägg i skålen. Blanda noggrant, helst med händerna så att inte grönsakerna går sönder. Använd gärna plasthandskar.

Dela upp kålblandningen i burkar. Täck kålen med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte burkarna ända upp, då det behövs plats för fermenteringen. Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Kålen ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvara sedan kimchin i kyl. Allra godast är den efter ca 2 veckor, men den håller i minst två månader.

...

HET, GRILLAD BLÄCKFISK

Grilla på koreanska! Jjukkumi Gui är en rätt som ofta serveras som street food i Korea. Det är små, grillade bläckfiskar i en härligt het marinad! Testa Jennies goda variant där bläckfisken serveras tillsammans med ris, rimmad gurka, kimchi, sojaaioli, ruccola och sesamfrön.

LÄS MER
...

GLOBAL BBQ SELECTION

I Global BBQ Selection hittar du alla redskap som behövs för att bli kung vid grillen! Tranchersetet är ett måste för alla köttälskare, Globals filé- & grönsaksset hjälper dig att grilla mer varierat och Globals textilset att hålla rent vid grillen.

LÄS MER

Ta chansen - Winemakers Dinner med Cyril Brun från champagne Charles Heidsieck

Vin Cyril Brun, chefsvinmakare för Charles Heidsieck, kommer på besök i…
18 Oct, 2019

Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet