1

Glögg är årets smak på Leksands julknäcke

För åttonde året i rad släpper Leksands Knäckebröd ett nytt julknäcke i begränsad upplaga. 2021 års smak går tillbaka till en av julens mest älskade och igenkända smaker, glögg. Brödet finns i utvalda butiker från och med vecka 43.

  • Få smaker förknippas så mycket med julen som glögg, därför är jag lite extra glad över att äntligen få presentera årets julknäcke. Brödet gör sig riktigt bra att bryta i mindre bitar och ha som tilltugg med olika toppings till just glöggminglet i adventstider. Min personliga favorit är en bit grönmögelost eller en skiva julskinka med en smakrik senap. Men knäcket har en lika given plats på julbordet med klassiskt lagrad julost, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

Enligt gammal tradition bakas alla julknäcken med vetemjöl. Förr i tiden var vetemjöl och kryddor ansedda som lyxvaror och mycket kostsamma, och att baka med vetemjöl innebar att man kunde unna sig något extra fint till julen. I årets upplaga av Julknäcket gifter sig veten med glöggens klassiska smaker av pomerans, kanel och nejlika.

  • Att presentera årets julsmaker har sedan ett par år tillbaka blivit en av Leksands starkaste traditioner. Att vi i år har lyckats med en så spännande smakkombination där knäcke möter glögg är väldigt kul! En innovativ smaksammansättning jag tror att få fått ta del av tidigare, fortsätter Annika.

Varje förpackning med årets julknäcke med smak av glögg innehåller 220 gram och kostar cirka 19,90 kronor.

Till julbordet släpps även enligt tradition de klassiska julbröden, Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört.
Julknäcke original är den trogna följeslagaren på julbordet, ett klassiskt rundknäcke bakat på färskmalda kryddor som höjer smakupplevelsen.
Varje förpackning med Leksands knäckebröds Julknäcke Original innehåller 530 gram och kostar cirka 34,90 kr.

Tunnknäcket, Tre Kullor Julkryddor och Vört bakas sedan 2016 i en egen del av bageriet där degarna sätts för hand och sedan gräddas på plåtar i konditoriugnar.
Varje förpackning Tre Kullor Julkryddor och Vört innehåller 120 gram och kostar cirka
29,90 kr.

Miljövänligt hantverk och tradition
Sedan starten av Leksands Knäckebröd på 1800-talet har hållbarhet och innovation varit en central del av verksamheten. Men hantverket och passionen för smak har aldrig kompromissats. Knäckebröden är bakade helt utan tillsatser och på enbart rena råvaror. Rågen och vetet är från svenska gårdar och vattnet från den egna källan. Sedan 2013 är bageriet helt fossilfritt.