- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

– Glöm det där med whisky, visst det är ok, men rom är överlägset

John Georges, som just nu är på besök i Sverige för att marknadsföra Angosturas romserie, är en 50-årig man med en livslång passion för rom och ett uttryck som genomsyras av ödmjukhet, nyfikenhet och känsla. Efter snart 30 år i branschen så har han uppenbart koll på vad han pratar om, även om han med lätthet skulle passera som 35 till utseendet. Angosturas del av historien började redan 1820, då Dr J.G.B Siegert efter fyra års experimenterande fick fram en aromatisk bitter som han använde som aptitframkallande medicin. 1824 startade sedan det som blev Angostura. Just företagets bitters är iögonfallande då etiketten är för stor för flaskan, något som John Georges gärna förklarar – Svaret är att man på den tiden bara hade genomskinliga flaskor. Eftersom ljuset påverkar drycken negativt, så tryckte de helt enkelt upp för stora etiketter för att skydda bittern. Idag är företaget enormt och har under lång tid vunnit priser och utmärkelser både för sina bitters och för sin rom. I lagret finns för närvarande över 80.000 fat vilket i runda slängar motsvarar över 26 miljoner flaskor, så experimenterande med faten kan de utan problem roa sig med. Av den befintliga portföljen så är den senaste nyheten deras 12-åriga Angostura 1824, vilken precis utkommit i en ny uppdaterad design på såväl flaska som etikett. 1824 är en mogen, fyllig och härligt komplex rom med dofter av mörk choklad med toner av muscovadosocker, torkad frukt och en diskret nötarom. Smaken är rund och fyllig med en balanserad sötma, fudge, mörk choklad och fikon som avslutas med en torr kryddighet som ligger kvar länge i munnen. En välbalanserad och god rom som passar i sin ensamhet, samt som avec till desserter eller för den delen, till en riktigt god cigarr.