Gnesta Bränneri

Men om det vetat att det skulle ta fyra år bara för att få tillstånd att importera destillationsanläggningen från Tyskland, tror jag de givit upp från början. Över 20 olika myndigheter är inblandade när man vill bygga ett destilleri i Sverige! Det är allt från den lokala Räddningstjänsten till Livsmedelsverket och Skatteverket, fortsätter Malin. Efter mycket möda och stort besvär, samt 1,5 miljoner i investering, står det lilla bränneriet klart. Edmans Vodka Företaget lanserade sin första produkt Edmans Vodka i december 2009, som idag säljs till lokala krogar samt på den lokala beställningslistan hos Systembolaget. Vodkan ligger på miniminivå för vodka, dvs 37,5 % och den tappas i tre olika volymer, 700 ml, 350 ml samt 50 ml. Produkten finns även via Martin Olsson (Gårdsbutiken). Man hoppas denna produkt skall samtidigt öppna upp för exempelvis, att krogar vill få en egen kryddad snaps som ska tillverkas av bränneriet. –Eftersom vi jobbar i liten skala, kan exempelvis en konferensanläggning beställa sin egen akvavit med speciell etikett på flaskan, här på Gnesta Bränneri. Vi hanterar utan problem även små beställningar. Just nu har Gnesta Bränneri AB ett samarbete med stallmästargården i Stockholm, och tar fram deras snaps, fortsätter Malin. Vodkan har till karaktären myckets smak, men är ändå mild. –Det är liksom ingen batterivodka utan bör njutas som den är, säger Malin. Huvudsakligen är det nu Malin som ensam sköter hela produktionen på heltid. –Jag tycker det är kul att sköta allt, från vete till leveransklar flaska och jag hinner med att buteljera 300 flaskor per dag. Men när det kör ihop sig får hela styrelsen, som är nära släkt, rycka in för att tappa och etikettera flaskor. Det här är en Midsommarnattsdröm i verkligheten! Utrustningen Utrustningen är en enkelpanna i koppar från tillverkaren Christian Carl i Tyskland. Detta innebär att man måste köra underlaget flera gånger beroende på råvara och vad man vill få fram. Edmans Vodka är en ren vara från vete lokalt från Hallsta gård. Drycken är kylstabiliserad och därefter filtrerad. Allt görs för hand och så vill Malin att det förblir, hantverksmässigt tillverkning med personlig närhet. Malin tappar varje flaska för hand, sätter i kork, etiketterar och slutligen värmer krympfilmen över kapsylen med en värmepistol. Mer genuint kan det inte bli. Närodlat Nästan allt i Edmans vodka är sörmländskt. Vetet kommer från en gård i närheten. –Vi får vårt vete från Hallsta gård nu till en början, berättar Malin. Det är egentligen ekologiskt odlat men gården är inte certifierad än så det är inget de kan skriva på etiketten. Vattnet kommer från en egen djupborrad brunn och etiketterna görs av ett tryckeri i Gnesta. Det enda som de köper utifrån är flaskorna. Kanske är det just den lokala anknytningen som gjort att så många Gnestabor redan visat intresse för att köpa deras vodka. Produktionen är som sagt småskalig. –Vi kan inte mäska mer än ett ton vete i taget. Dranken som blir över går som foder till grannens får. Det är en fördel att ha goda grannkontakter! Bränneriet Bränneriet är lokaliserat vägg i vägg med föräldrarnas ventilationsföretag i Gnesta. Navelsträngen till detta företag är säkert tryggt att ha, då ekonomin för en nystartad verksamhet är tuff i början. Malin liksom många i branschen hoppas på att gårdsförsäljning blir en verklighet, vilket kan leda till en mer stabil och trygg verksamhet för framtiden. För mer information och kontaktuppgifter, se www.gnestabranneri.se