God natt för naturkorken

Livets Goda 25 Feb, 2010
Vin Har du tröttnat på korkskadade viner och korkar som smular sönder när du försöker öppna en flaska? Du är inte ensam. Fler och fler föredrar skruvkorken vilket fått de portugisiska korkproducenterna att reagera.
Alltfler vinproducenter och konsumenter börjar inse skruvkorkens fördelar. Naturkorken som för tio år sedan förslöt 90 procent av alla vinflaskor i världen är nu nere på 75 procent. Bara under förra året minskade världens korktillverkning med 3,5 procent. Korkindustrin känner sig minst sagt hotade alltefter skruvkorken blir mer och mer populär. Korkindustrin omsatte cirka 2 miljarder euro förra året varav 80 procent bestod av korkförslutning till flaskor, en marknad de självklart slåss för med näbbar och klor. Detta har föranlett att de portugisiska korkproducenterna nu inleder en omfattande kampanj för naturkorken. Kampanjen som stöds av den portugisiska regeringen kommer att utnyttja både traditionella och sociala medier för att nå så många konsumenter som möjligt. Korkkampanjen som framförallt riktas mot Storbrittanien, Frankrike, Tyskland, Italien och USA har en budget på 12 miljoner euro. Ytterligare 8 miljoner euro har skjutits till för att försöka hitta andra användningsområden för kork och att marknadsföra dessa. Övergången till skruvkork har ökat med expressfart men än är det för tidigt att döma ut naturkorken helt som förslutning av vinflaskor. Många konsumenter förförs ännu av ljudet av en kork som pustar till när den dras ur flaskan. Källa: Vinavisen.dk

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet