Godfather med japansk twist

av Livets Goda

Namnet på denna cocktail är höljt i dunkel men vi gillar historien om att det var Marlon Brandos favoritdrink, ni vet, Vito Corleone i Gudfadern. Oavsett så är det en stadig hällning med härlig whiskysmak och vi tror den passar dig som håller Manhattan kär.

Drinkbas
Nikka Coffey Grain, 45%
Japan / The Nikka Whisky Distilling Co / 700 / 40655 / 599 kr / 94+
Hos Nikka är grainwhisky i detta fall lika med majs, och inte traditionellt vete. Ursprung är Miyagikyo och åldern på whiskyn är någonstans mellan 8-12 år. I lagringen används bourbonfat av olika slag som nya, använda, omgjorda, kolade. Nikka kan böka med detta hur mycket de vill, bra blir det hur de än vrider näsan. Strukturellt en grusande smekning med vinöst drivande tanniner och i fruktighetens smaknoter vanilj med citronzest, fudge, lakritstoffée kolade mogna äpplen, sultanrussin, persika och lätt kanderade körsbär. Balanserat pepprig fatkryddighet legeras med ingefära och luftig kanel som ger oss exotisk längtan med de klassiska vindar av tobak och läderfåtölj. Lika snillrikt som bra. Svårt att inte heller bli kär prissättningen.
Benämningen ”Coffey” syftar på de speciella pannor som whiskyn destilleras i, en konstruktion som Aeneas Coffey utvecklade på 1830-talet och som kom att ruska om whiskyvärlden.

Så mixar du en Godfather

Recept
4 cl Nikka Coffey Grain
2 cl amaretto
Cocktailkörsbär

Så här gör du

Det krävs en bra whisky i denna cocktail då det är den dominerande ingrediensen och det får vi med Nikka Coffey Grain, som du häller upp i ett Old Fashioned-glas tillsammans med istärningar. Toppa med amaretto och cocktailkörsbär och rör runt försiktigt.