Hem Vinvärlden Godis från Bordeaux hos Philipson & Söderberg

Godis från Bordeaux hos Philipson & Söderberg

av Livets Goda

I oktober är det dags för ytterligare två lanseringar på Systembolaget, också de från årgång 2007. Med riktigt läcker stilfullhet är 2007 Château Magdelaine (Nr 96774 / 530 kr / 91 LGP) ett förtjusande och elegant vin från St-Emilion med en mörk mogen frukt, nyanser av mocka och en fint kalibrerad textur med en liten nyans av mineral i den lena strukturen. Ett större vin är 2007 Château La Fleur-Pétrus (Nr 96758 / 739 kr / 91-92 LGP) som bjuder på en härlig doft med mörk frukt med diskret rökiga nyanser, en god och mörkfruktig kropp i lite knäckig stil och med en lång och torr finish. Det är verkligen en skolboksmässig pomerol, som liksom de andra vinerna i den här rapporten mår allra bästa av en ordentlig dekantering eller ännu hellre lagring i minst fem år till . Dessa tre viner, och ytterligare sex viner finns nu för omedelbar restaurangförsäljning eller privatimport om hela lådor (dussinet flaskor per låda, förutom de tre dyrgriparna som ligger i lådor om sex flaskor). Johan Edström, bordeauxexpert hos importfirman Philipson & Söderberg, berättar att man tog över det lager av primörer som den numera nerlagda kollegan Premium Wines hade köpt och betalat. Det är detta parti man nu under sommaren har börjat sälja. I måttligt prisläge hittar man ett trevligt vardagligt vin från St-Emilion i 2007 Château Puy Blanquet (170 kr / 85 LGP) som bjuder på en god mörkfrukt, god kropp och klassisk elegant ursprungskänsla, utan att ha det djup som de övriga vinerna har. Andravinet från Château Magdelaine, 2007 Les Songes de Magdelaine (245 kr / 88 LGP), bjuder trots en rikare frukt (senare skörd med mer mogen frukt känns det som) på större djup och längd med bibehållen finess, och är ett utmärkt köp med tanke på priset. Ett vin från Pomerol som sällan imponerar men ändå ger god smakmässig utdelning per satsad krona, är 2007 Château Lafleur-Gazin (335 kr / 87 LGP). Det har redan nu, välluftad ska tilläggas, en stor, härlig och komplex doft med nyanser av charkuterier och sous bois, denna läckert jordiga och multna skogston som ger vinerna en så komplex karaktär. Ett par års lagring till främjar denna läckra personlighet ännu mer, och kommer och polera de i nuläget lite tuffa tanninerna. Det är sannerligen inte ofta som vinerna från den 4.50 hektar lilla Château Lafleur dyker upp på den öppna marknaden, för det är produktionen alltför liten. Det blir sällan mer än tusen lådor av det ofta ypperliga andravinet, nu i form av 2007 Pensées de Lafleur (840 kr / 92-93 LGP). Det är värt att satsa på den här vinet, det ger en god försmak på vad förstavinet har att erbjuda. Elegansen är påtaglig med en textur som nästan är sirligt burgundisk, men med en mörkare bärig frukt. Faten är skickligt balanserade och längden strålande. I jämförelse med förstaselekteringen 2007 Château Lafleur (5 400 kr / 95 LGP) upplevs dock andravinet som en lättviktare. Samma silkighet och sömlösa textur finns i Château Lafleur, men precis allt är uppgraderat i högre parfymer, djupare frukttoner, mer blommighet, större struktur och inte minst längre smak. Det är verkligen ett utsökt vin … som naturligtvis har framtiden för sig. Priset? Ja, det kan väl alltid ifrågasättas, men med en produktion på omkring 10 000 flaskor per år, och en hel värld av vinsamlare runt hörnet, är priset inte att undra särskilt mycket över. Man kan ju såklart också fundera över priset på 2007 Château Pétrus (10 950 kr / 93-94 LGP), men det finns nuförtiden en hel del viner i detta höga prisläge. De tiotal gånger jag har provat eller druckit Château Pétrus har jag aldrig riktigt imponerats av det, förutom då det har varit minst 20 år gammalt. Då som först verkar den så omtalade magin infinna sig. I nuläget är nollsjuan såklart ung och bråkigt återhållen, men tät och så koncentrerad som man kan och ska förvänta sig av det. Tanninerna är unga och markerade, men uppbackade av en rik frukt med djupa toner av vinbär och blå sötmogna plommon, och för att vara ett så tätt vin bjuder det på en god portion finess. Det är, för att vara helt ärlig, ett stort vin som kanske har ett större rykte än vad det oftast lever upp till – men säga vad man vill, den som öppnar en flaska Château Pétrus på en middag, är kung för kvällen. Och har man råd med det, köp vinet … men vänta i minst 10 år till med att öppna det. För privatimport, kontakt Philipson & Söderberg, www.philipsonsoderberg.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING