Gold Rush är en variant av den klassiska whiskey Sour, där man ersätter sockerlagen med honung. Ursprunget till drinken finner vi runt millennieskiftet och New York belägna baren Milk & Honey. Honung erbjuder en rikare och mer komplex sötma än vanligt socker, vilket ger drinken en mjukare och rundare profil, vilket i sin tur kompletterar whiskeyns karaktär ypperligt, här i formen av Michter’s US 1 US★1 Unblended American Whiskey.
Drinkbas
Michter’s US 1 US★1 Unblended American Whiskey, Kentucky
Nr 86132 (700 ml) 41,7%, 649 kr, 95
Här har man använt whiskeyindränkta amerikanska vitekfat. Unblended innebär här att whiskeyn aldrig innehåller spannmålsneutral sprit. Det är även detta en underbart elegant skärpt driven akt. Transparent intensitet och sugande fatkryddighet i den vaniljdragna fruktens noter av äpplen(paj), torkad aprikos, citrus och hintar av lakrits och viol.
Så mixar du en Gold Rush
6 cl Michter’s US 1 US★1 Unblended American Whiskey
2 cl färsk citronjuice
2,5 cl honugnssockerlag (rör ihop 2 delar honung med 1 del varmt vatten)
1 apelsinskiva som garnityr
Is
Så gör du:
Lägg några isbitar i en shaker och fyll på med bourbon, juice och sockerlag. Skaka väl. Ställ fram ett bourbonglas fylld med isbitar och sila över innehållet. Garnera med en apelsinskiva. Enjoy!
För fler recept och inspiration, se Livets Godas receptbank HÄR