Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Gör matlagningen roligare med knivslip från Tormek

Gör matlagningen roligare med knivslip från Tormek

av Livets Goda

I november lanseras Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener – den första riktiga knivslipsmaskinen för hemmakocken. Under de senaste åren har intresset för matlagning och finare knivar nått nya höjder och slipmaskinstillverkaren Tormek har sett ett tydligt behov hos matintresserade att kunna slipa och bryna sina knivar hemma i det egna köket.

En helt ny produkt tillverkad i Sverige

Den nya knivslipen, som tillverkas i Lindesberg men som kommer vara tillgänglig i hela Norden, gör det möjligt för hemmakocken att grundslipa sina knivar i det egna köket. Det är vanligt att bryna sina knivar när de börjar bli slöa, men efter ett tag behöver kniven få en ny egg. Det som skiljer Tormek T- 1 Kitchen Knife Sharpener från konventionella metoder för hemmaslipning är att man kan bryna kniven på en separat brynskiva för underhåll, och grundslipa den på en diamantslipskiva när den behöver en jämn, ny egg längs hela slipfasen. Syftet med knivslipen är att  matlagningsintresserade ska kunna grundslipa sina egna knivar till en exakt önskad vinkel för proffsskärpa, utan att behöva
lägga över ansvaret för kvaliteten i någon annans händer.

– Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener är den första riktiga knivslipen som gör att du själv kan grundslipa en egg på ett professionellt sätt hemma i ditt kök, säger Håkan Persson, VD för Tormek.

Professionell kvalitet efterfrågas i det egna köket

Tormek har tillverkat slipmaskiner för vassa eggar inom både trähantverk och för professionella kök i många år. Som partner till Svenska Kocklandslaget sedan 2018 har företagets knivslipar testats av de bästa och levererat vassa eggar till matlagning i världsklass. Nu är det hemmakockens tur. Med den patenterade diamantslipskivan och stryningen bygger Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener på samma metod som knivslipen för professionella kockar. Styrningen gör att eggvinkel enkelt ställs in och ger en jämn slipfas med samma vinkel över hela knivbladet. Maskinen har en separat
kompositbrynskiva som bryner bort råeggen samtidigt som den polerar eggen till maximal skärpa.

– Den största utmaningen har varit att få ned storleken på maskinen, så att den har en given plats på köksbänken, utan att förlora slipförmågor eller tumma på kvaliteten, och det har vi lyckats med, säger Håkan Persson.

Säljstart i november

Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener kommer att säljas till privatpersoner med start i november. Till en början säljs den på den svenska marknaden via en egen webbshop samt exklusivt via Bagaren & Kocken i Norden.

Mer information om Tormek och Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener hittar du på www.tormek.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING