Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Gör som Fredagskocken – lägg kyckling på grillen i sommar

Gör som Fredagskocken – lägg kyckling på grillen i sommar

av Livets Goda

Sommarens grillprodukter har nått butik. Lönneberga erbjuder tre smaksatta kycklingspett samt kryddad lårfilé och drumetter & vingetter redo för grillen. Fredagskocken har tagit fram fem härliga sommarrecept med grillsortimentet och Lönnebergas storsäljare som du enkelt själv kryddar efter smak. Klara, färdiga, grilla!

Att grillen åker fram i samma sekund som solen börjar värma (eller innan) är mer regel än undantag. Och vem älskar inte att grilla? Precis som Lönneberga lägger Mattias ”Fredagskocken” Larsson kyckling på grillen i sommar. Här kommer hans bästa kycklingrecept.

Asiatiskt Kycklingspett
Grillade Lönneberga Färska Kycklingspett Chili & ingefära serveras med koriandermarinerade grönsaker, en jordnötssås och ris. En grillflirt med det asiatiska kökets fantastiska smaker.

Kycklingspett ”greek style”
Grillade Lönneberga Färska Kycklingspett Paprika och örter med en Greklandsinspirerad potatissallad
tillsammans med en örtig yoghurt. καλό φαγητό

Grillad lårfilé och surkålsslaw
Grillad saftig Lönneberga Kyckling Lårfilé Chipotle och black garlic. En smakrik kyckling serverad med söta grillade morötter och en härligt syrlig surkålsslaw som går blixtsnabbt att röra ihop.

Kyckling upphöjt till två
Grillad Lönneberga Kyckling Bröstfilé serverat på ett ”fräs” med Lönneberga Kycklingbacon, färsklök och salvia samt en parmesanostgratinerad färskpotatis.

Kycklinglårfilé med hasselnöt- och prästostpesto
Grillad (såklart) Lönneberga Kyckling Lårfilé med lättgrillade primörer och en smakrik crunchig pesto på hasselnötter och prästost.

Krydda efter egen smak
Såklart går det även utmärkt att lägga Lönnebergas naturella kycklingsortiment på grillen, Mattias ”Fredagskocken” Larsson har tagit fram recept på storsäljarna som för övrigt relanseras i en ny, smart förpackning. Förpackningen innehåller 57% mindre plast, och ger också kycklingen längre hållbarhet vilket minskar matsvinnet. För dig som konsument tar den nya förpackningen även mindre plats i såväl påse som kylskåp och källsortering och är väldigt enkel att öppna.

Lönneberga Kyckling Bröstfilé
4 bröstfiléer/700 g.
Pris: 80 kr/st.
Lönneberga Kyckling Lårfilé
6-7 lårfiléer/630 g, pris: 70 kr/st.
3-4 lårfiléer/350 g, pris: 40 kr/st.

Asiatiskt kycklingspett

En grillflirt med det asiatiska kökets fantastiska smaker. Inte bara gott, utan också ett sätt att drömma dig bort till fjärran länder hemifrån din egen bakgård.
4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
– 1-2 förpackningar Lönneberga Färska Kycklingspett Chili & ingefära, 480 g/4 spett
Koriandermarinerade grönsaker
– 1 paprika
– 1 rödlök
– 2 msk fisksås
– 1 medelstor morot
– 100 g stjälkselleri
– 60 g bladspenat
– 1/2 dl pressad citronjuice
– 1 dl färsk koriander
– salt
Jordnötssås
– 100 g jordnötssmör
– 1 msk soja
– 1 msk pressad citronjuice
– 1/2 dl vatten
– salt
Till servering
– basmatiris

Såhär gör du
Riset: koka riset enligt förpackningen.
Koriandermarinerade grönsaker: finstrimla eller skiva grönsakerna tunt och blanda med spenat, fisksås, citronjuice och koriander. Smaka av med salt. Låt marinera i minst 10 minuter före servering.
Jordnötssås: blanda samman ingredienserna till jordnötssåsen och smaka av om salt behövs.
Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisningen på förpackningen. Det går också bra att steka eller tillaga i ugn om det inte passar att grilla just i dag.
Servering: servera kycklingspetten med de marinerade grönsakerna, jordnötssåsen och basmatiriset.

Kycklingspett ”greek style”

Grekiska influenser i köket och zorbafeeling när Lönnebergas Kycklingspett Paprika och örter möter
en sommarhärlig potatissallad med fetaost och en fräsch örtig yoghurt. Καλή όρεξη
4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
– 1-2 förpackningar Lönneberga Färska Kycklingspett Paprika och örter, 480 g/4 spett.
Grekisk potatissallad
– 400 g kokt färsk potatis, kall
– 3 tomater
– ½ gurka
– 1 liten rödlök
– 200 g fetaost
– 2 msk olivolja
– 2 msk rödvinsvinäger
– 1 näve färska basilikablad
– salt och svartpeppar
Örtig yoghurt
– 2 dl matlagningsyoghurt
– 1 vitlöksklyfta
– 1 msk finhackad färsk oregano
– 2 msk finhackad färsk mynta
– salt
Såhär gör du
Potatissallad: skala gurkan. Tärna potatis, tomater och gurka i 1-2 centimeterstora bitar. Skiva rödlöken fint och bryt fetaosten i bitar. Lägg allt i en skål och blanda ihop med vinäger, olja och basilikablad. Smaka av med salt och svartpeppar.
Örtig yoghurt: blanda ingredienserna till yoghurtsåsen och smaka av med salt. Låt stå svalt till servering.
Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisningen på förpackningen. Vid regn går det lika bra att steka dem, eller tillaga i ugnen.
Servering: servera kycklingspetten med potatissalladen och yoghurtsåsen.
Mattias ” Fredagskocken” Larsson tipsar: Den här rätten fungerar perfekt på picknicken. Det går lika bra att ta med färdiggrillade, kalla grillspett eller om ni grillar dem på plats. Potatissalladen vinner på att blandas med vinägretten när den ska ätas, så ta med dem i två separata burkar.

Grillad lårfilé & surkålsslaw

Surkålsslaw på färdig surkål går både supersnabbt och blir jättegott, har du några veckor över kan du
såklart fermentera din egen surkål. Vår friska surkålsslaw matchar chilin i Lönneberga Lårfilé Chipotle
och black garlic perfekt.
4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé Chipotle och black garlic, 800 g
Surkålsslaw
– 300g surkål (cirka 250 g avrunnen)
– 1 dl majonnäs
– 2 msk grovkornig dijonsenap
– 1 dl hackad bladpersilja
– salt och svartpeppar
Grillade morötter
– 400 g morötter
– 50 g ruccola
– olivolja
– flingsalt

Såhär gör du
Surkålsslaw: lägg surkålen i en sil och pressa ur lite vätska. Blanda kålen med majonnäs, senap och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Kyckling: grilla kycklingen enligt anvisning på förpackningen och pensla mot slutet på den medföljande glazen. Som alltid går det lika bra att steka eller tillaga kycklingen i ugn.
Grillade morötter: skala morötterna och om de är stora dela dem på längden. Salta, peppra och blanda med lite olivolja. Grilla morötterna i 10 minuter tills de är al dente och har en fin grillyta. Skär i bitar och blanda med rucola, lite olivolja och flingsalt.
Servering: lägg de grillade morötterna på 4 tallrikar och toppa med kycklingen och surkålsslaw.

Mattias ”Fredagskocken” Larsson tipsar: vill du göra egen surkål? Då behöver du: 1 kg vitkål och 15 gram finkornigt havssalt samt en glasburk med bygel och gummiring som rymmer 1,5 liter. Vill du smaksätta din surkål är klassiska surkålskryddor kummin, enbär och lagerblad.
Skölj och strimla vitkålshuvudet fint. Häll på saltet och banka/krama kålen tills det vätskar sig rejält, det tar 5–15 minuter. Lägg kålen till glasburken, pressa ordentligt och fyll på med vätskan som du kramat ut – men lämna 5 cm tomt i överkant. Låt kålen mogna i rumstemperatur i 14 dagar och ytterligare 14 dagar i kylen.

Kyckling upphöjt till två

Saftig och mild kycklingbröstfilé som serveras med krispigt, salt kycklingbacon är jättegott. Till det färskpotatis som gratinerats med en parmesanröra. Det är sådana middagar man aldrig vill ska ta slut.
4 portioner
Tillagningstid: 60 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kyckling Bröstfilé, 700 g
Parmesanostgratinerade potatisar
– 500 g kokt färskpotatis
– 75 g parmesanost
– 1 msk finstrimlad gräslök
– 1 1/2 dl crème fraiche
– salt
Baconfräs
– 1 förpackning Lönneberga Kycklingbacon, 100 g
– 4 medelstora färsklökar
– 1/2 dl finstrimlad salvia
– olivolja
– salt och svartpeppar

Såhär gör du
Kycklingen: salta och peppra bröstfiléerna och grilla enligt anvisningen på förpackningen. Vi tycker grillat är riktigt gott och det hör ju sommaren till, men det går såklart lika bra att steka eller tillaga i ugn.
Parmesangratinerade potatisar: värm ugnen till 225 C. Lägg de kokta färskpotatisarna i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis en gång med en gaffel så att de blir lätt mosade. Riv parmesanosten och blanda med gräslök och crème fraiche, smaka av med salt. Klicka crème fraicheröran över potatisarna och ugnsbaka i 20 minuter tills de är gyllene gratinerade.
Baconfräs: strimla färsklöken, men håll isär den gröna delen från den vita. Strimla baconet. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek baconet ett par minuter i lite olivolja. Tillsätt den vita delen av löken och finstrimlad salvia. Stek vidare ett par minuter tills löken är mjuk. Blanda ner lite av den gröna delen från färsklöken och smaka av med salt.
Servering: lägg upp baconfräset på en tallrik och toppa med kycklingen. Servera med de gratinerade potatisarna. Det blir även gott med en grönsallad till.

Mattias ”Fredagskocken” Larsson tipsar: passa på att koka potatisen dagen innan så går det supersnabbt och enkelt att slänga ihop den smarriga gratängen.

Kycklinglårfilé med hasselnöt- & prästostpesto

Smått beroendeframkallande pesto som passar bättre än det mesta till den saftigt grillade lårfilén som står stark i sig själv – kryddad med salt och peppar. Till det dina favoritprimörer. Sen är det bara att slå dig ner och njuta av den svenska sommarens alla smaker.
4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé, 630 g
Hasselnöts- och prästostpesto
– 50 g hasselnötter
– 60 g prästost
– 1 liten vitlöksklyfta
– 1 dl finstrimlad basilika
– 1 dl olivolja
– salt
Primörer
– 250 g grön sparris
– 200 g späda morötter
– 4 medelstora färsklökar
– 1/2 citron
– 60 g machésallad
– olivolja
– salt och svartpeppar

Såhär gör du
Pesto: riv osten och finhacka vitlöksklyftan. Lägg samtliga ingredienser till peston i en matberedare och mixa snabbt ihop till en grynig röra. Smaka av med salt.
Kycklingen: salta och peppra kycklinglårfiléerna och häll på lite olivolja. Grilla kycklingen enligt anvisningen på förpackningen. Ingen grill? Bara lugn, det går fint att steka eller tillaga i ugnen också.
Primörer: ansa sparris, morötter och färsklök. Skär av det översta biten grönt på lökarna (spar det till servering) och dela dem sedan på längden. Blanda primörerna med olivolja och salt och grilla på direkt värme några minuter runt om tills de är al dente och har en fin grillyta. Grilla också citronhalvan med snittytan nedåt.
Servering: Lägg de grillade primörerna på ett fat och toppa med machésallad och strimlad blast från färsklöken. Pressa över den grillade citronen och lägg på kycklingen. Servera med den goda peston.

Mattias ”Fredagskocken” Larsson tipsar: allergisk mot nötter? Byt ut hasselnötterna med samma mängd solroskärnor. Hittade du ingen grön sparris? Inga problem, det går att grilla valfria primörer till den här rätten – ta de du hittar och gillar bäst.

Recept: Mattias ”Fredagskocken” Larsson för Lönneberga 2021.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING