Hem Whisky & Bourbon Gordon & MacPhail lanserar 64-årig whisky i Mr George Legacy-serien

Gordon & MacPhail lanserar 64-årig whisky i Mr George Legacy-serien

av Livets Goda

Den senaste i raden av tidlösa klassiker som lanserats av Gordon & MacPhail har nu avslöjats. Firman hedrar George Urquhart som tillhörde den andra generationen av företagets ägarfamilj och dennes arbete med att lyfta fram single malt globalt. Gordon & MacPhails Mr George Legacy 1957 from Glen Grant Distillery är den andra flaskan ur Legacy-serien.

Whiskyn startade sitt liv för 64 år sedan, när ‘Mr George’ som han kallades, styrde verksamheten. Endast 298 flaskor av denna single malt är tillgängliga, något som bekräftar den begränsade mängden av årgång 1957 och som sällan buteljerats vid Speysides Glen Grant destilleri. Mr George Legacy 1957 from Glen Grant Distillery hyllar den vision George Urquhart hade till långtidsmognad av whisky. Att uppnå högsta kvalitet och smak tar tid och tålamod och förtroende för denna process har fortsatt vara riktlinjer för Gordon & MacPhail än idag.

Whiskyn är destillerad den 10 oktober 1957och har spenderat hela sin lagringstid i cask no. 3483, ett first-fill Sherryfat. Buteljeringen skedde den 9 november 2021 och hade då en cask strength på 56,1 procent.

Stuart Urquhart, barnbarn till Mr George och idag Gordon & MacPhails VD: ”Vissa ansåg att min farfar var något av en excentriker på grund av sitt outtröttliga fokus på mognad och hur han minutiöst valde ut respektive fat till olika whisky för den perfekta matchningen. Han var fascinerad över hur lång tid respektive whisky behövde på sig för att nå perfekt mognad och visste nog innerst inne att han själv kanske inte var kvar då längre. Detta är således hans arv till oss i familjen och till whiskyvänner världen över som älskar den komplexitet en single malt med decennier av lagring kan skänka.”

“Den senaste buteljeringen i Legacy-serien kommer från Glen Grant, ett destilleri som min farfar var särskilt förtjust i. Glen Grant var det första destilleriet som använde sig av en renare i destilleringen vilket resulterade i en lättare sprit. Då, under 1950-talet, var spriten aningen rökig i och med den traditionella golvmältningen samt att en liten andel torv användes – något som vi idag ser ytterst sällan i modern Speyside whisky. Det gav denna whisky en lätt tjärad ekighet som balanserats perfekt genom långlagringen i ett sherryfat av amerikansk ek, berättar Stuart Urquhart.”

Gordon & MachPhail importeras till Sverige av Symposion AB.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING