Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Göteborg får egen födelsedagsbakelse

Göteborg får egen födelsedagsbakelse

av Livets Goda

Vilket födelsedagsfirande är komplett utan bakverk? I år fyller Göteborg 400 år och till sin ära har staden fått både en egen bakelse och ett eget bröd.

– Sverige har en tradition av att fira speciella händelser och högtider med bakverk och att staden fyller 400 år är definitivt något som förtjänar en egen bakelse, säger Anna Lilja, rektor för yrkeshögskoleutbildningen ”Bagare och konditor” på Yrgo, vars studerande och lärare har skapat Göteborgsbakelsen.

Göteborgsbakelsen är en somrig bakelse bestående av en mördegsbotten med mazarinfyllning, toppad med passionscurd och passionsmousse. Även ett bröd har tagits fram, Göteborgsbrödet, som passar stadens mattraditioner. Brödet är en fyllig variant på Snoddas, som är ett väldigt typiskt Göteborgsbröd.

Receptet finns tillgängligt för alla

– Förhoppningen är att både bröd och bakelse kommer att finnas till försäljning på konditorier och kaféer runtom Göteborg den 4 juni. Recepten kommer också att finnas tillgängliga för privatpersoner och storkök på äldreboenden och skolor, säger Anna Lilja.

Göteborg & Co, som projektleder jubileumsåret, hade från början en önskan att kunna bjuda alla göteborgare på tårta den 4 juni, något som visade sig inte vara ekonomiskt möjligt.

– När Yrgo erbjöd sig att ta fram recept på en Göteborgsbakelse nappade vi direkt. Nu bygger allt på frivillighet och intresse hos bagerier och storkök runtom i stan. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och fira Göteborg, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co.

Hoppas få bjuda kronprinsessan

Den 4 juni planerar kronprinsessan Victoria att delta i firandet med ett besök till Göteborg.

– Vi hoppas att staden får bjuda kronprinsessan med följe på bakelsen, men det är såklart avhängigt pandemins utveckling, säger Maria Grave, en av lärarna på Yrgo som har handlett de studerande i framtagningen av Göteborgsbakelsen.

För Maria Grave blir det i så fall inte första gången hon får bjuda Sveriges kungligheter på bakverk. Maria är nämligen en av fyra konditorer som bakade kronprinsessans bröllopstårta.

– Att få bjuda självaste kronprinsessan på något man själv har varit med och skapat är en fantastisk känsla som konditor. Jag hoppas verkligen att våra studerande får möjlighet att uppleva samma känsla, säger Maria Grave.

Recepten kommer att finnas tillgängliga bland annat på Yrgos webbplats från och med slutet av april.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING